Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 333433

Dobre bakterije iz jogurta


Tudor, Milna
Dobre bakterije iz jogurta // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)


CROSBI ID: 333433 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dobre bakterije iz jogurta
(Good bacteria from yoghurt)

Autori
Tudor, Milna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
Festival znanosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2008. - 26.04.2008

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
probitici; jogurt
(probiotics; yoghurt)

Sažetak
Posljednjih godina znanstvena istraživanja dala su more dokaza o pozitivnoj ulozi mlijeka i mliječnih proizvoda u promociji zdravlja i prevenciji mnogih bolesti. U tome značajnu ulogu imaju fermentirana mlijeka s dodanim bakterijama mliječne kiseline koje imaju probiotička svojstva. Ove godine obilježava se 100 godina otkako je ruski nobelovac Ilja Mečnikov postavio koncepciju probiotika ističući da bugarski seljaci žive dulje jer u svojoj svakodnevnoj prehrani konzumiraju fermentirana mlijeka. Pozitivan učinak na zdravlje i dugovječnost čovjeka pripisao je bakteriji Lactobacillus bulgaricus. Popularno probiotičke bakterije nazivamo „ dobrim bakterijama“ . Njihova glavna uloga je uravnoteženje crijevne mikroflore kroz borbu s štetnim bakterijama i onemogućavanja njihovog rasta i razmnožavanja u crijevima. Zbog takvog djelovanja probiotičkih bakterija konzumacija fermentiranih mlijeka pomaže u liječenju i prevenciji karcinoma probavnog trakta, upalnih bolesti crijeva, zatvora, nadimanja, dijareje, urogenitalnih infekcija, te povišene koncentracije kolesterola u krvi. Također pomažu obnavljanje crijevne mikroflore oštećene zbog stresa, kemoterapije ili infektivnih bolesti, te olakšavaju metabolizam laktoze. Danas je jogurt s dodanom LGG kulturom jedan od najpoznatijih i najpopularnijih fermentiranih mlijeka među širom populacijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tudor, Milna
Dobre bakterije iz jogurta // Festival znanosti
Zagreb, Hrvatska, 2008. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, stručni)
Tudor, M. (2008) Dobre bakterije iz jogurta. U: Festival znanosti.
@article{article, author = {Tudor, Milna}, year = {2008}, keywords = {probitici, jogurt}, title = {Dobre bakterije iz jogurta}, keyword = {probitici, jogurt}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tudor, Milna}, year = {2008}, keywords = {probiotics, yoghurt}, title = {Good bacteria from yoghurt}, keyword = {probiotics, yoghurt}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font