Pregled bibliografske jedinice broj: 333106
Prisutnost okratoksina u prehrani
Prisutnost okratoksina u prehrani, 2006., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski, Zagreb
CROSBI ID: 333106 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prisutnost okratoksina u prehrani
(Determination of ochratoxin in food)
Autori
Lalić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski
Mjesto
Zagreb
Datum
25.05
Godina
2006
Stranica
42
Mentor
Žuntar, Irena ; Bošnir, Jasna
Ključne riječi
ohratoksin; hrana; TLC
(ochratoxin; food; TLC)
Sažetak
Tokom izrade ovog diplomskog rada: 1. na Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba pristiglo je devet uzoraka (smeđa riža, kikiriki u ljusci, prženi kikiriki, pšenična krupica i pet uzorka ječma). Metodom tankoslojne kromatografije u niti jednom od navedenih uzorka nije identificiran okratoksin A. Namirnice su s obzirom na sadržaj okratoksina ocijenjene kao zdravstveno ispravne. 2. pregledani su laboratorijski dnevnici vođeni tijekom 2004. godine. Na Zavodu je u tom periodu analizirano 307 uzoraka namirnica koje su uzorkovane prilikom uvoza u RH i 12 uzoraka iz prometa. Preliminarnim pretraživanjem utvrdilo se da od 319 analiziranih uzoraka (uključujući prethodnih devet), pet uzoraka pokazuje pozitivnu rekaciju na prisutnost okratoksina A ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti (MDK) koje su propisane Pravilnikom te su namirnice ocijenjene kao zdravstveno ispravne. Okratoksin je vrlo stabilna molekula i toplinska obrad namirnica smanjit će udio mikotoksina najviše za dvadeset posto. Stoga, iako su svi analizirani uzorci udovoljili propisanim uvjetima, kontrolirna kontrola mora se i dalje sustavno provoditi, osobito ako uzmemo u obzir da su žitarice i proizvodi od žitarica osnova prehrane pučanstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb