Pregled bibliografske jedinice broj: 332972
Staphylococcus aureus u siru
Staphylococcus aureus u siru // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 31-48 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 332972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Staphylococcus aureus u siru
(Staphylococcus aureus in cheese)
Autori
Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007), 1;
31-48
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Staphylococcus aureus; enterotoksini; sir; tradicionalni ovčji sirevi
(Staphylococcus aureus; enterotoxins; cheese; tradicional sheep cheese.)
Sažetak
Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često puta vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podaci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus se značajno razlikuju. U cilju objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim ) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- Food Science &Technology ABS