Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332972

Staphylococcus aureus u siru


Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav
Staphylococcus aureus u siru // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 31-48 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 332972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Staphylococcus aureus u siru
(Staphylococcus aureus in cheese)

Autori
Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 1; 31-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Staphylococcus aureus; enterotoksini; sir; tradicionalni ovčji sirevi
(Staphylococcus aureus; enterotoxins; cheese; tradicional sheep cheese.)

Sažetak
Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često puta vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podaci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus se značajno razlikuju. U cilju objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim ) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav
Staphylococcus aureus u siru // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 31-48 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Samaržija, Dubravka, Damjanović, Sonja, PogačićTomislav (2007) Staphylococcus aureus u siru. Mljekarstvo, 57 (1), 31-48.
@article{article, year = {2007}, pages = {31-48}, keywords = {Staphylococcus aureus, enterotoksini, sir, tradicionalni ov\v{c}ji sirevi}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Staphylococcus aureus u siru}, keyword = {Staphylococcus aureus, enterotoksini, sir, tradicionalni ov\v{c}ji sirevi} }
@article{article, year = {2007}, pages = {31-48}, keywords = {Staphylococcus aureus, enterotoxins, cheese, tradicional sheep cheese.}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Staphylococcus aureus in cheese}, keyword = {Staphylococcus aureus, enterotoxins, cheese, tradicional sheep cheese.} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • Food Science &Technology ABS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font