Pregled bibliografske jedinice broj: 332953
Utjecaj kvržičnih bakterija i mikoriznih gljiva na sastavnice prinosa soje
Utjecaj kvržičnih bakterija i mikoriznih gljiva na sastavnice prinosa soje // Zbornik radova 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 619-623 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 332953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kvržičnih bakterija i mikoriznih gljiva na
sastavnice prinosa soje
(Influence of Nodules Bacteria and Mycorrhizae of
Soybean Yield Components)
Autori
Pušić, Dario ; Kristek, Suzana ; Kristek, Andrija ; Antunović, Manda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 43. hrvatskog i 3. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 619-623
ISBN
978-953-6135-67-7
Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni Simpozij Agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
soja ; inokulacija sjemena ; Bradyrhizobium japonicum ; Glomus sp.
(soybean ; seed inoculation ; Bradyrhizobium japonicum ; Glomus sp.)
Sažetak
Istraživanja koja su imala za cilj utvrđivanje utjecaja inokulacije sjemena soje kompatibilnim sojevima kvržičnih bakterija Bradyrhizobium japonicum i mikoriznih gljiva roda Glomus na elemente prinosa soje, provedena su tijekom 2004. i 2005. godine na močvarnom glejnom tlu. Postavljanje pokusa izvedeno je po potpuno slučajnom planu u 4 ponavljanja i 16 varijanti različitih po inokulaciji sjemena, gnojidbi dušikom (20 i 60 kg/ha) i fosforom (40 i 80 kg/ha). Najbolji rezultati svih istraživanih parametara: prosječni prinos zrna (3, 83 t/ha), prosječni broj mahuna po biljci (35, 83), prosječna masa 1000 zrna (196, 61 g), sadržaj bjelančevina u zrnu (40, 0%), prosječna suha masa kvržica (0, 417 g/biljci), prosječni broj spora po gramu tla (9, 29) dobiveni su kombiniranom inokulacijom sjemena soje kvržičnim bakterijama i mikoriznim gljivama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Napomena
Soja je uz pšenicu najčešći predusjev šećernoj
repi. Kao bjelančevinasta kultura koja
ostvaruje efektivnu simbiozu sa kvržičnim
bakterijama i mikoriznim gljivama, izuzetno je
važna za bilansu hraniva kulturama koje
slijede.
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-0000000-3534 - Povećanje sadržaja šećera u repi izborom genotipa i agrotehničkih mjera (Kristek, Andrija, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-079-0791843-1933 - Ishrana šećerne repe dušikom ovisno o osobinama tla i genotipu (Kristek, Suzana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek