Pregled bibliografske jedinice broj: 332684
Dodaci u proizvodnji jogurta
Dodaci u proizvodnji jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 21-32 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 332684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dodaci u proizvodnji jogurta
(Additives in yoghurt production)
Autori
Tudor, Milna ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58
(2008), 1;
21-32
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
jogurt ; dodaci ; senzorska i fizikalna svojstva
(yoghurt ; additions ; sensory and physical properties)
Sažetak
U proizvodnji jogurta, prvenstveno zbog njegovih senzorskih svojstava, koriste se različite vrste dodataka. Dodaci su skupina, aditiva, aditivima sličnih tvari i ostalih neškodljivih tvari. Svaka od tih skupina, kao i tvari unutar iste skupine međusobno se razlikuju prema svojim svojstvima i osobinama. Zbog tih različitih osobina i svojstava pojedinih dodataka, presudno značenje za poboljšanje senzorskih svojstava jogurta osim izbora dodatka, ima i količina u kojoj se koristi. Tako, isti dodatak u optimalnoj količini poboljšava, a u prevelikoj ili premaloj količini umanjuje senzorska svojstva jogurta. U radu su opisane osobine i svojstva najčešće korištenih dodataka u proizvodnji jogurta, obranog mlijeka u prahu, sirutke u prahu, koncentrata proteina sirutke, šećera i umjetnih sladila, voćnih dodataka, stabilizatora, kazeina u prahu, inulina i vitamina. Također, u radu je opisan i utjecaj svakog pojedinog dodatka na senzorska i fizikalna svojstva, viskoznosti i sinereze, ovisno o količini u kojoj se koristi u proizvodnji jogurta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)