Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 332684

Dodaci u proizvodnji jogurta


Tudor, Milna; Samaržija, Dubravka; Havranek, Jasmina
Dodaci u proizvodnji jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 21-32 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 332684 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dodaci u proizvodnji jogurta
(Additives in yoghurt production)

Autori
Tudor, Milna ; Samaržija, Dubravka ; Havranek, Jasmina

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 1; 21-32

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
jogurt ; dodaci ; senzorska i fizikalna svojstva
(yoghurt ; additions ; sensory and physical properties)

Sažetak
U proizvodnji jogurta, prvenstveno zbog njegovih senzorskih svojstava, koriste se različite vrste dodataka. Dodaci su skupina, aditiva, aditivima sličnih tvari i ostalih neškodljivih tvari. Svaka od tih skupina, kao i tvari unutar iste skupine međusobno se razlikuju prema svojim svojstvima i osobinama. Zbog tih različitih osobina i svojstava pojedinih dodataka, presudno značenje za poboljšanje senzorskih svojstava jogurta osim izbora dodatka, ima i količina u kojoj se koristi. Tako, isti dodatak u optimalnoj količini poboljšava, a u prevelikoj ili premaloj količini umanjuje senzorska svojstva jogurta. U radu su opisane osobine i svojstva najčešće korištenih dodataka u proizvodnji jogurta, obranog mlijeka u prahu, sirutke u prahu, koncentrata proteina sirutke, šećera i umjetnih sladila, voćnih dodataka, stabilizatora, kazeina u prahu, inulina i vitamina. Također, u radu je opisan i utjecaj svakog pojedinog dodatka na senzorska i fizikalna svojstva, viskoznosti i sinereze, ovisno o količini u kojoj se koristi u proizvodnji jogurta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tudor, Milna; Samaržija, Dubravka; Havranek, Jasmina
Dodaci u proizvodnji jogurta // Mljekarstvo, 58 (2008), 1; 21-32 (recenziran, članak, stručni)
Tudor, M., Samaržija, D. & Havranek, J. (2008) Dodaci u proizvodnji jogurta. Mljekarstvo, 58 (1), 21-32.
@article{article, author = {Tudor, Milna and Samar\v{z}ija, Dubravka and Havranek, Jasmina}, year = {2008}, pages = {21-32}, keywords = {jogurt, dodaci, senzorska i fizikalna svojstva}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Dodaci u proizvodnji jogurta}, keyword = {jogurt, dodaci, senzorska i fizikalna svojstva} }
@article{article, author = {Tudor, Milna and Samar\v{z}ija, Dubravka and Havranek, Jasmina}, year = {2008}, pages = {21-32}, keywords = {yoghurt, additions, sensory and physical properties}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Additives in yoghurt production}, keyword = {yoghurt, additions, sensory and physical properties} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font