Pregled bibliografske jedinice broj: 331544
Etiologija i patogeneza tumora dojke
Etiologija i patogeneza tumora dojke // Tumori dojke / Šamija, Mirko ; Juzbašić, Stjepan ; Šeparović, Viktor ; Vrdoljak, Velemir Danko (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada ; Hrvatsko onkološko društvo, 2007. str. 19-26
CROSBI ID: 331544 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Etiologija i patogeneza tumora dojke
(Etiology and pathogenesis of breast cancer)
Autori
Boranić, Milivoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Tumori dojke
Urednik/ci
Šamija, Mirko ; Juzbašić, Stjepan ; Šeparović, Viktor ; Vrdoljak, Velemir Danko
Izdavač
Medicinska naklada ; Hrvatsko onkološko društvo
Grad
Zagreb
Godina
2007
Raspon stranica
19-26
ISBN
978-953-176-356-1
Ključne riječi
tumor dojke, etiologija, patogeneza, karcinogeni, prehrana
(breast cancer, etiology, pathogenesis, carcinogens, nutrition)
Sažetak
Karcinom dojke je u razvijenim zemljama, uključivši i Hrvatsku, najučestaliji maligni tumor u žena. Stopa učestalosti raka dojke u Hrvatskoj je 61, 74 na 100.000 stanovnika, a stopa smrtnosti 15, 7. Rizični činitelji za obolijevanje od raka dojke utvrđeni epidemiološkim istraživanjem su dob, nasljeđe, prehrana i način života, reproduktivna aktivnost, socioekonomski status i rasna pripadnost. Molekularno-genetičke studije upućuju na ulogu mutagenih činitelja, spolnih hormona, slobodnih radikala i onkogena. Rana menarhe, kasna menopauza, nerađanje ili kasno rađanje prvog djeteta povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke. Predispozicija se nasljeđuje kao autosomno dominantna značajka. U obiteljima s visokom učestalošću raka dojke identificirane su mutacije dvaju tumorosupresornih gena – BRCA1 i BRCA2 (naziv je skraćenica od engl. breast carcinoma). S rakom dojke stoje u svezi još dva tumorosupresorna gena, p53 i PTEN, onkogen Ha-ras i geni za estrogenske receptore. Pretilost povećava rizik od raka dojke vjerojatno stoga što masno tkivo proizvodi estrogene metabolizirajući androgeni hormon androstendion. Pri duljem uzimanju estrogenskih oralnih kontraceptiva, rizik obolijevanja od raka dojke povećava se u žena u dobi između 40 i 50 godina na 1, 3 do 1, 5. Slično vrijedi za nadomjesnu hormonsku terapiju nakon menopauze. Utvrđena je i povezanost raka dojke s preobilnim unosom kalorija i kvalitetom prehrane, poglavito sa sadržajem masnoća animalnog podrijetla. Heterociklični amini koji nastaju pri prženju ili žarenju hrane imaju karcinogena svojstva. Zaštitna se uloga pripisuje fizičkoj aktivnosti te prehrani bogatoj voćem i povrćem, koja sadrži vitamine i antioksidativne tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA