Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 331219

Utjecaj sorte i načina prerade na sterole u maslinovom ulju


Radosavljević, Dana
Utjecaj sorte i načina prerade na sterole u maslinovom ulju, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 331219 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte i načina prerade na sterole u maslinovom ulju
(The influence of the olive variety and processing system on the sterol content in olive oil)

Autori
Radosavljević, Dana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.06

Godina
2007

Stranica
61

Mentor
Štrucelj, Dubravka

Ključne riječi
Lastovka; maslinovo ulje; Oblica; steroli; triterpenski alkoholi
(Lastovka; Oblica; olive oil; sterols; triterpanic alcohols)

Sažetak
U ovom radu su za ispitivanje korišteni uzorci maslinovog ulja proizvedeni iz plodova dviju domaćih sorti maslina s područja Dalmacije: Oblice kao najzastupljenije sorte (13 uzoraka) i Lastovke (6 uzoraka) čiji je uzgoj ograničen na područje otoka Korčule. Masline su ubrane sredinom studenog 2005. godine i prerađene prešanjem ili centrifugalnom ekstrakcijom. Osim osnovnih pokazatelja kvalitete (% slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj i specifične apsorbancije u UV području) u ulju je određivan udjel i sastav sterola, eritrodiola i uvaola. Rezultati su pokazali da ulje iz Oblice ima puno više ukupnih sterola (1161 mg/kg -1902 mg/kg) od Lastovke (918 mg/kg -1301 mg/kg), dok ulje iz Lastovke ima veći udjel eritrodiola i uvaola (1.69 % - 2.59 %) od Oblice (0.23 % -1.24 %). Sorta ima statistički značajan utjecaj na udjel ∆ 7-kampesterola i β -sitosterola, a način prerade samo na udjel β -sitosterola

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
47/07



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Škevin, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Štrucelj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radosavljević, Dana
Utjecaj sorte i načina prerade na sterole u maslinovom ulju, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Radosavljević, D. (2007) 'Utjecaj sorte i načina prerade na sterole u maslinovom ulju', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radosavljevi\'{c}, Dana}, year = {2007}, pages = {61}, keywords = {Lastovka, maslinovo ulje, Oblica, steroli, triterpenski alkoholi}, title = {Utjecaj sorte i na\v{c}ina prerade na sterole u maslinovom ulju}, keyword = {Lastovka, maslinovo ulje, Oblica, steroli, triterpenski alkoholi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radosavljevi\'{c}, Dana}, year = {2007}, pages = {61}, keywords = {Lastovka, Oblica, olive oil, sterols, triterpanic alcohols}, title = {The influence of the olive variety and processing system on the sterol content in olive oil}, keyword = {Lastovka, Oblica, olive oil, sterols, triterpanic alcohols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font