Pregled bibliografske jedinice broj: 331199
Kulinarski elementi u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji
Kulinarski elementi u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji // Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 33 (2007), 197-216 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 331199 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kulinarski elementi u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji
(Culinary elements in Croatian and Russian phraseology)
Autori
Hrnjak, Anita
Izvornik
Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (1331-6745) 33
(2007);
197-216
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kulinarski elementi; hrvatski jezik; ruski jezik; frazeologija
(culinary elements; Croatian language; Russian language; phraseology)
Sažetak
U ovome radu analizira se dio korpusa hrvatskih i ruskih frazema s kulinarskim elementima kao komponentа ma i onih koji u svom semantičkom talogu imaju sliku povezanu s jelom. Cilj rada je prikazati simbolički, metaforički i konotativni potencijal hrane kao frazeološke komponente putem analize načina izgradnje frazeološkog značenja, te istaknuti najočitije sličnosti i najzanimljivije razlike između ovakvog tipa frazeologije u hrvatskom i ruskom jeziku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
101-1012676-3052 - Hrvatska frazeologija (Menac, Antica, MZOS ) ( CroRIS)
130-1300869-0791 - Kontrastivno proučavanje ruskoga i hrvatskog jezika (Fink-Arsovski, Željka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Filozofski fakultet, Zagreb
Profili:
Anita Hrnjak
(autor)