Pregled bibliografske jedinice broj: 330799
Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti
Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozija agronoma
Opatija, Hrvatska, 2008. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 330799 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti
(Methods of casein isolation from raw sheep milk, cheese curd and fresh sheep cheese for dynamic light scattering analysis)
Autori
Pogačić, Tomislav ; Samaržija, Dubravka ; Pecina, Marija ; Jurašin, Darija ; Dutour Sikirić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozija agronoma
/ - , 2008
Skup
43. HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kazein; mlijeko; gruš; sir; DLS
(casein; milk; curd; cheese; DLS)
Sažetak
Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je: (i) utvrditi mogućnost izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira istom metodom, (ii) optimizirati pripremu izoliranog kazeina za mjerenje, (iii) utvrditi mogućnost mjerenja veličine kazeinske čestice metodom DLS. Uzorci mlijeka (n=3), sirnog gruša (n=3) i svježeg ovčjeg sira (n=3) prikupljeni su tijekom laktacije istočnofrizijskih ovaca. Veličina kazeinskih čestica u pripremljenim suspenzijama izmjerena je metodom DLS na Zetasizer Nano ZS Malvern, UK opremljenim zelenim laserom (532 nm). Prosječna veličina kazeinskih čestica izoliranih iz mlijeka bila je 175, 63 nm, iz sirnog gruša 11, 71 nm, a iz svježeg sira 11, 77 nm. Metoda DLS pokazala se kao prikladna i pouzdana metoda za mjerenje veličine kazeinskih čestica izoliranih iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-3591 - MEĐUMOLEKULSKA DJELOVANJA KOLOIDA HRANE I KONTROLA SVOJSTAVA NA NANORAZINI
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Dutour Sikirić
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Tomislav Pogačić
(autor)
Darija Domazet Jurašin
(autor)
Marija Pecina
(autor)