Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330799

Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti


Pogačić, Tomislav; Samaržija, Dubravka; Pecina, Marija; Jurašin, Darija; Dutour Sikirić, Maja
Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozija agronoma
Opatija, Hrvatska, 2008. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 330799 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti
(Methods of casein isolation from raw sheep milk, cheese curd and fresh sheep cheese for dynamic light scattering analysis)

Autori
Pogačić, Tomislav ; Samaržija, Dubravka ; Pecina, Marija ; Jurašin, Darija ; Dutour Sikirić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozija agronoma / - , 2008

Skup
43. HRVATSKI I 3. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kazein; mlijeko; gruš; sir; DLS
(casein; milk; curd; cheese; DLS)

Sažetak
Cilj ovog preliminarnog istraživanja bio je: (i) utvrditi mogućnost izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira istom metodom, (ii) optimizirati pripremu izoliranog kazeina za mjerenje, (iii) utvrditi mogućnost mjerenja veličine kazeinske čestice metodom DLS. Uzorci mlijeka (n=3), sirnog gruša (n=3) i svježeg ovčjeg sira (n=3) prikupljeni su tijekom laktacije istočnofrizijskih ovaca. Veličina kazeinskih čestica u pripremljenim suspenzijama izmjerena je metodom DLS na Zetasizer Nano ZS Malvern, UK opremljenim zelenim laserom (532 nm). Prosječna veličina kazeinskih čestica izoliranih iz mlijeka bila je 175, 63 nm, iz sirnog gruša 11, 71 nm, a iz svježeg sira 11, 77 nm. Metoda DLS pokazala se kao prikladna i pouzdana metoda za mjerenje veličine kazeinskih čestica izoliranih iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-3591 - MEĐUMOLEKULSKA DJELOVANJA KOLOIDA HRANE I KONTROLA SVOJSTAVA NA NANORAZINI
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Pogačić, Tomislav; Samaržija, Dubravka; Pecina, Marija; Jurašin, Darija; Dutour Sikirić, Maja
Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti // 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozija agronoma
Opatija, Hrvatska, 2008. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Pogačić, T., Samaržija, D., Pecina, M., Jurašin, D. & Dutour Sikirić, M. (2008) Metode izolacije kazeina iz sirovog ovčjeg mlijeka, sirnog gruša i svježeg ovčjeg sira za analizu dinamičkim raspršivanjem svjetlosti. U: 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozija agronoma.
@article{article, author = {Poga\v{c}i\'{c}, Tomislav and Samar\v{z}ija, Dubravka and Pecina, Marija and Jura\v{s}in, Darija and Dutour Sikiri\'{c}, Maja}, year = {2008}, keywords = {kazein, mlijeko, gru\v{s}, sir, DLS}, title = {Metode izolacije kazeina iz sirovog ov\v{c}jeg mlijeka, sirnog gru\v{s}a i svje\v{z}eg ov\v{c}jeg sira za analizu dinami\v{c}kim raspr\v{s}ivanjem svjetlosti}, keyword = {kazein, mlijeko, gru\v{s}, sir, DLS}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Poga\v{c}i\'{c}, Tomislav and Samar\v{z}ija, Dubravka and Pecina, Marija and Jura\v{s}in, Darija and Dutour Sikiri\'{c}, Maja}, year = {2008}, keywords = {casein, milk, curd, cheese, DLS}, title = {Methods of casein isolation from raw sheep milk, cheese curd and fresh sheep cheese for dynamic light scattering analysis}, keyword = {casein, milk, curd, cheese, DLS}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font