Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 330649

Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 , inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta


Benković, Maja
Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 , inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 330649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 , inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta
(Influence of the probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt)

Autori
Benković, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.01

Godina
2008

Stranica
72

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
čvrsti jogurt; Bifidobacterium animalis subsp. lactis; inulin; senzorska svojstva; transglutaminaza
(Bifidobacterium animalis subsp. lactis; inulin; sensoric properties; set-style yoghurt; transglutaminase)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94, inulina i transglutaminaze na kvalitetu i senzorska svojstva čvrstog jogurta. Za proizvodnju jogurta je korišteno svježe homogenizirano mlijeko s 3, 3 % mliječne masti kojemu je dodan Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94, inulin te enzim transglutaminaza aktiviran 1, 5 h pri 55 °C. Inaktivacija enzima provedena je postupkom pasterizacije 15 min pri 85 °C. Nakon hlađenja na 43°C, mlijeko za proizvodnju čvrstog jogurta inokulirano je zamrznutom starter kulturom (BT10X i 100F) i probiotičkom kulturom Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94. Proizvedeni su i kontrolni uzorci bez dodatka transglutaminaze, inulina i probiotičke kulture. U radu je određivan fizikalno-kemijski sastav mlijeka i jogurta, broj živih stanica probiotičke kulture Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 kao i senzorska svojstva proizvedenog čvrstog jogurta. Utvrđeno je da proizvedeni čvrsti jogurti s probiotičkom kulturom Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94, inulinom i transglutaminazom imaju veću čvrstoću, pokazali su manju sinerezu te su dobili višu ocjenu senzorskih svojstava u odnosu na kontrolne jogurte. Broj živih stanica Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 nakon 28 dana čuvanja bio je viši u uzorcima jogurta koji su sadržavali inulin kao prebiotik. Fermentacija jogurta s inulinom i transglutaminazom traje kraće od fermentacije jogurta bez dodatka inulina i transglutaminaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Benković, Maja
Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 , inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Benković, M. (2008) 'Utjecaj probiotičkog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 , inulina i transglutaminaze na svojstva čvrstog jogurta', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Benkovi\'{c}, Maja}, year = {2008}, pages = {72}, keywords = {\v{c}vrsti jogurt, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, inulin, senzorska svojstva, transglutaminaza}, title = {Utjecaj probioti\v{c}kog soja Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94 , inulina i transglutaminaze na svojstva \v{c}vrstog jogurta}, keyword = {\v{c}vrsti jogurt, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, inulin, senzorska svojstva, transglutaminaza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Benkovi\'{c}, Maja}, year = {2008}, pages = {72}, keywords = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis, inulin, sensoric properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, title = {Influence of the probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis B94, inulin and transglutaminase on the properties of set-style yoghurt}, keyword = {Bifidobacterium animalis subsp. lactis, inulin, sensoric properties, set-style yoghurt, transglutaminase}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font