Pregled bibliografske jedinice broj: 330233
In vivo istraživanja sinbiotičkog učinka odabranih bakterija mliječne kiseline
In vivo istraživanja sinbiotičkog učinka odabranih bakterija mliječne kiseline, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 330233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vivo istraživanja sinbiotičkog učinka odabranih bakterija mliječne kiseline
(In vivo studies of synbiotic effect in selected lactic acid bacteria)
Autori
Friganović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2007
Stranica
71
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
adhezija; Enterococcus faecium; imunizacija; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; prebiotik; probiotička svojstva; sinbiotik
(adhesion; Enterococcus faecium; immunization; Lactobacillus acidophilus; Lactobacillus plantarum; prebiotic; probiotic properties; synbiotic)
Sažetak
U sklopu probiotičkog koncepta, u prethodnim istraživanjima, definirana su probiotička svojstva tri soja bakterija mliječne kiseline: Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantraum L4 i Enterococcus faecium L3. U ovom radu istražene su mogućnosti primjene ovih probiotičkih sojeva u kombinaciji s različitim prebiotičkim supstratima, u svrhu postizanja pojačanog, sinbiotičkog učinka. Asimilacija prebiotičkih supstrata s odabranim bakterijama mliječne kiseline provedena je in vivo s pokusnim Swiss Albino miševima. Kao najbolji sinbiotički pripravci pokazali su se: L. acidophilus M92 u kombinaciji s inulinom, te L. plantarum L4 i E. faecium L3 u kombinaciji s laktulozom. Paralelno su provedena istraživanja imunomodulacijskog učinka ispitivanih probiotičkih sojeva i prebiotičkih supstrata na imunološki sustav miševa ELISA metodom. Oralna imunizacija miševa sa sinbiotičkim pripravcima uzrokovala je jači imunološki odgovor od pojedinačnih probiotičkih sojeva i samih prebiotičkih supstrata. Sinbiotički pripravci L. acidophilus M92, L. plantarum L4 i E. faecium L3 s različitim prebiotičkim supstratima su pokazali pozitivan utjecaj na crijevnu mikrofloru miševa kompetitivnom ekskluzijom nepoželjnih sudionika crijevne mikroflore, enterobakterija i sulfito-reducirajućih klostridija. Adhezija ispitivanih probiotičkih sojeva u tankom i debelom crijevu pokusnih miševa potvrđena je induciranjem rezistencije ovih sojeva na rimfampicin te identifikacijom izoliranih bakterijskih sojeva iz crijeva miševa RAPD-PCR metodom. U ovom radu su istražene i mogućnosti primjene probiotičkih sojeva Lactobacillus acidophilus M92 i Lactobacillus plantraum L4 u pripravi fermentiranog probiotičkog napitka iz permeata mlijeka, budući da je permeat nusproizvod dobiven ultrafiltracijom mlijeka koji za sada, u proizvodnji, nema svoju primjenu. Nadalje, tijekom spontane fermentacije permeata mlijeka izolirani su autohtono prisutni bakterijski sojevi, te su ispitana njihova svojstva kao budućih potencijalnih starter kultura.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)