Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329481

Praćenje zdravstvene ispravnosti hraner životinjskog podrijetla, putem praćenja higijene, dobrobiti i zdravlja životinja određivanjem koncentracije akutnofaznih proteina


Matijatko, Vesna; Mrljak, Vladimir; Kiš, Ivana; Foršek, Jadranka; Žvorc, Zdravko; Potočnjak, Dalibor; Barić Rafaj, Renata; Kučer, Nada; Šimonji, Karol
Praćenje zdravstvene ispravnosti hraner životinjskog podrijetla, putem praćenja higijene, dobrobiti i zdravlja životinja određivanjem koncentracije akutnofaznih proteina // Zbornik radova, Veterinarski dani, Rovinj, 17-20.listopada 2002. / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2002. str. 61-62 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 329481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Praćenje zdravstvene ispravnosti hraner životinjskog podrijetla, putem praćenja higijene, dobrobiti i zdravlja životinja određivanjem koncentracije akutnofaznih proteina
(Monitoring food safety and animal hygiene, welfare and health by analites of acute phase proteins)

Autori
Matijatko, Vesna ; Mrljak, Vladimir ; Kiš, Ivana ; Foršek, Jadranka ; Žvorc, Zdravko ; Potočnjak, Dalibor ; Barić Rafaj, Renata ; Kučer, Nada ; Šimonji, Karol

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova, Veterinarski dani, Rovinj, 17-20.listopada 2002. / Balenović, Tomislav - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora, 2002, 61-62

Skup
Veterinarski dani, Rovinj, 17-20.listopada 2002.

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 17.10.2002. - 20.10.2002

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
zdravstvena ispravnost hrane životinjskog podrijetla; praćenje; akutnofazni odgovor; akutnofazni proteini
(food safety; monitoring; acute phase response; acute phase proteins)

Sažetak
Zdravstvenoj ispravnosti hrane životinjskog podrijetla pridaje se velika važnost u Europi, osobito zbog pažnje koju su u posljednje vrijeme tom problemu pridavali mediji nakon nedavnih katastrofa kao što su salmoneloza u peradarskoj proizvodnji, spongioformna encefalopatija goveda ili triheneloza u svinja. U Europi je razvijeno nekoliko sustava praćenja zdravstvene ispravnosti namirnica životinjskog podrijetla. Reakcija organizma na imunološki stres počinje urođenim nespecifičnim odgovorom koji prethodi specifičnom imunom odgovoru. Ta se reakcija naziva akutnofazni odgovor i predstavlja sustavnu reakciju organizma na lokalni ili sustavni poremećaj homeostaze uzrokovan bakteijskim, virusnim, gljivičnim ii parazitarnim infekcijama, oštećenjima tkiva, traumom ili kirurškim zahvatom, tumorskim rastom i primarnim (auto)imunim poremećajima. Akutnofazni odgovor je karakteriziran značajnim promjenama koncentracije skupine proteina u plazmi nazvanih akutnofazni proteini. Oni mogu biti pozitivni ili negativni i pouzdani su pokazatelji u dijagnostičkoj kliničkoj patologiji. Utvrđivanje bolesnih i zdravih jedinki može se provesti određivanjem koncentracije akutno-faznih proteina. Određivanje se može provesti u serumu ii plazmi, mlijeku, te mesnom soku pre-postmortalno. Proteini akutne faze su vrsno specifični. Glavni pozitivni akutnofazni proteini su haptoglobulin za goveda, ovce i koze, C-reaktivni protein (CRP) i serumski amiloid A(SAA) u svinja, te CRP ; SAA i transferin za kokoši.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Matijatko, Vesna; Mrljak, Vladimir; Kiš, Ivana; Foršek, Jadranka; Žvorc, Zdravko; Potočnjak, Dalibor; Barić Rafaj, Renata; Kučer, Nada; Šimonji, Karol
Praćenje zdravstvene ispravnosti hraner životinjskog podrijetla, putem praćenja higijene, dobrobiti i zdravlja životinja određivanjem koncentracije akutnofaznih proteina // Zbornik radova, Veterinarski dani, Rovinj, 17-20.listopada 2002. / Balenović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora, 2002. str. 61-62 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Matijatko, V., Mrljak, V., Kiš, I., Foršek, J., Žvorc, Z., Potočnjak, D., Barić Rafaj, R., Kučer, N. & Šimonji, K. (2002) Praćenje zdravstvene ispravnosti hraner životinjskog podrijetla, putem praćenja higijene, dobrobiti i zdravlja životinja određivanjem koncentracije akutnofaznih proteina. U: Balenović, T. (ur.)Zbornik radova, Veterinarski dani, Rovinj, 17-20.listopada 2002..
@article{article, author = {Matijatko, Vesna and Mrljak, Vladimir and Ki\v{s}, Ivana and For\v{s}ek, Jadranka and \v{Z}vorc, Zdravko and Poto\v{c}njak, Dalibor and Bari\'{c} Rafaj, Renata and Ku\v{c}er, Nada and \v{S}imonji, Karol}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {2002}, pages = {61-62}, keywords = {zdravstvena ispravnost hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla, pra\'{c}enje, akutnofazni odgovor, akutnofazni proteini}, title = {Pra\'{c}enje zdravstvene ispravnosti hraner \v{z}ivotinjskog podrijetla, putem pra\'{c}enja higijene, dobrobiti i zdravlja \v{z}ivotinja odre\djivanjem koncentracije akutnofaznih proteina}, keyword = {zdravstvena ispravnost hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla, pra\'{c}enje, akutnofazni odgovor, akutnofazni proteini}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijatko, Vesna and Mrljak, Vladimir and Ki\v{s}, Ivana and For\v{s}ek, Jadranka and \v{Z}vorc, Zdravko and Poto\v{c}njak, Dalibor and Bari\'{c} Rafaj, Renata and Ku\v{c}er, Nada and \v{S}imonji, Karol}, editor = {Balenovi\'{c}, T.}, year = {2002}, pages = {61-62}, keywords = {food safety, monitoring, acute phase response, acute phase proteins}, title = {Monitoring food safety and animal hygiene, welfare and health by analites of acute phase proteins}, keyword = {food safety, monitoring, acute phase response, acute phase proteins}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font