Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 329449

Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava


Jukić, Maja
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 329449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava
(Physico-chemical characteristics, phenolic content and antioxidant capacity of fresh and processed fig)

Autori
Jukić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.03

Godina
2007

Stranica
79

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; džem; fenolni spojevi; pektini; smokva
(antioxidant capacity; fig; jam; pectic substances; phenolic content)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je odrediti fizikalno-kemijski i fenolni sastav te odrediti antioksidativni kapacitet u plodovima i džemovima smokava dobivenih kuhanjem u vakuum kuhaču. Israživanje je provedeno na dvije sorte smokava. Plodovi ispitivanih sorti smokava imali su nešt različita osnovna fizikalno-kemijska svojstva te su sadržavale podjednaku količinu pektinskih tvari i fenolnih spojeva. Flavonoidi su bili zastupljeniji od neflavonoida. Prilikom prerade došlo je do razgradnje pektinskih frakcija i fenolnih spojeva te se promijenio omjer flavonoida i neflavonoida u korist flavonoida. Utvrđena je linearna ovisnost fenolnih spojeva i određivane antioksidative aktivnosti

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
23/07



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Maja Jukic Spika (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Maja
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jukić, M. (2007) 'Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juki\'{c}, Maja}, year = {2007}, pages = {79}, keywords = {antioksidativna aktivnost, d\v{z}em, fenolni spojevi, pektini, smokva}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svje\v{z}ih i prera\djenih smokava}, keyword = {antioksidativna aktivnost, d\v{z}em, fenolni spojevi, pektini, smokva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juki\'{c}, Maja}, year = {2007}, pages = {79}, keywords = {antioxidant capacity, fig, jam, pectic substances, phenolic content}, title = {Physico-chemical characteristics, phenolic content and antioxidant capacity of fresh and processed fig}, keyword = {antioxidant capacity, fig, jam, pectic substances, phenolic content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font