Pregled bibliografske jedinice broj: 329449
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 329449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidativni kapacitet svježih i prerađenih smokava
(Physico-chemical characteristics, phenolic content and antioxidant capacity of fresh and processed fig)
Autori
Jukić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.03
Godina
2007
Stranica
79
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; džem; fenolni spojevi; pektini; smokva
(antioxidant capacity; fig; jam; pectic substances; phenolic content)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je odrediti fizikalno-kemijski i fenolni sastav te odrediti antioksidativni kapacitet u plodovima i džemovima smokava dobivenih kuhanjem u vakuum kuhaču. Israživanje je provedeno na dvije sorte smokava. Plodovi ispitivanih sorti smokava imali su nešt različita osnovna fizikalno-kemijska svojstva te su sadržavale podjednaku količinu pektinskih tvari i fenolnih spojeva. Flavonoidi su bili zastupljeniji od neflavonoida. Prilikom prerade došlo je do razgradnje pektinskih frakcija i fenolnih spojeva te se promijenio omjer flavonoida i neflavonoida u korist flavonoida. Utvrđena je linearna ovisnost fenolnih spojeva i određivane antioksidative aktivnosti
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
23/07
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb