Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 328047

Optimizacija mikrovalne ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade


Glavnik, Vesna; Mutavdžić Pavlović, Dragana; Ašperger, Danijela; Babić, Sandra; Vovk, Irena; Simonovska, Breda
Optimizacija mikrovalne ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade // VII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Sander, Aleksandra ; Prlić Kardum, Jasna (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 69-69 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 328047 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija mikrovalne ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade
(Optimization of microwave assisted solvent extraction of epicatechin and procyanidin B2 from the chocolate samples)

Autori
Glavnik, Vesna ; Mutavdžić Pavlović, Dragana ; Ašperger, Danijela ; Babić, Sandra ; Vovk, Irena ; Simonovska, Breda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Sander, Aleksandra ; Prlić Kardum, Jasna - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 69-69

ISBN
978-953-6470-37-2

Skup
Susret mladih kemijskih inženjera (7 ; 2008)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.02.2008. - 22.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
čokolada; procijanidin B2; epikatehin; mikrovalna ekstrakcija
(chocolate; procyanidin B2; epicatechin; microwave assisted solvent extraction)

Sažetak
Polifenolni spojevi imaju niz dobrih djelovanja na zdravlje ljudi. Mogu se naći u različitim biljkama, pa tako i u sjemenkama kakaovca, koje se koriste za dobivanje čokolade. Karakteristični polifenolni spojevi za sjemenke kakaovca su epikatehin i procianidin B2, koji između ostalog djeluju antistresno i antikancerogeno na zdravlje ljudi. Postupci proizvodnje i skladištenja čokolade utječu na njenu kvalitetu, ali i na stabilnost epikatehina (EC) i procianidina (pB2) u čokoladi. Za određivanje EC i pB2 u uzorcima čokolade primijenjena je tankoslojna kromatografija u kojoj su kao nepokretna faza korištene HPTLC celulozne pločice, a kao pokretna faza MILIQ voda. Vizualizacija kromatograma provedena je uranjanjem pločica u 4-dimetilaminocinamaldehid (DMACA) pripremljen u etanolu uz dodatak koncentrirane klorovodične kiseline, pri čemu se dobivaju plavo obojena mrlja EC i zeleno obojana mrlja pB2 na bijeloj pozadini kromatografske pločice. Kvantitativno određivanje EC i pB2 provedeno je video-denzitometrijski snimanjem kromatograma pod apsorpcijsko/reflektirajućom bijelom svijetlosti. Klasična ekstrakcija EC i pB2 iz uzoraka čokolade provodi se mućkanjem odmaščenog kakao praha s 80 % acetonom u vodi. Međutim, na ovaj klasičan način ekstrahira se i niz drugih spojeva iz čokolade koji onemogućavaju dobro razlučivanje EC i pB2 na kromatogramu. Stoga je cilj ovog rada bilo optimirati mikrovalnu ekstrakciju EC i pB2 kako bi se smanjio utjecaj matriksa, odnosno poboljšalo razlučivanje EC i pB2 na kromatogramu. U tu svrhu optimirani su slijedeći parametri: -izbor otapala (voda, etanol, metanol, 1- i 2- propanol, aceton i acetonitril), -volumen otapala (5-7-10 mL), -temperatura ekstrakcije (30-50-100-150°C), -vrijeme ekstrakcije (5-10-15 minuta). Dobiveni optimalni uvjeti mikrovalne ekstrakcije za 25 mg uzorka čokoladnog praha su: 5 mL 80% metanola kod 50°C uz trajanje ekstrakcije 5 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Glavnik, Vesna; Mutavdžić Pavlović, Dragana; Ašperger, Danijela; Babić, Sandra; Vovk, Irena; Simonovska, Breda
Optimizacija mikrovalne ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade // VII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Sander, Aleksandra ; Prlić Kardum, Jasna (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 69-69 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Glavnik, V., Mutavdžić Pavlović, D., Ašperger, D., Babić, S., Vovk, I. & Simonovska, B. (2008) Optimizacija mikrovalne ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 iz čokolade. U: Sander, A. & Prlić Kardum, J. (ur.)VII. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Glavnik, Vesna and Mutavd\v{z}i\'{c} Pavlovi\'{c}, Dragana and A\v{s}perger, Danijela and Babi\'{c}, Sandra and Vovk, Irena and Simonovska, Breda}, year = {2008}, pages = {69-69}, keywords = {\v{c}okolada, procijanidin B2, epikatehin, mikrovalna ekstrakcija}, isbn = {978-953-6470-37-2}, title = {Optimizacija mikrovalne ekstrakcije epikatehina i procijanidina B2 iz \v{c}okolade}, keyword = {\v{c}okolada, procijanidin B2, epikatehin, mikrovalna ekstrakcija}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Glavnik, Vesna and Mutavd\v{z}i\'{c} Pavlovi\'{c}, Dragana and A\v{s}perger, Danijela and Babi\'{c}, Sandra and Vovk, Irena and Simonovska, Breda}, year = {2008}, pages = {69-69}, keywords = {chocolate, procyanidin B2, epicatechin, microwave assisted solvent extraction}, isbn = {978-953-6470-37-2}, title = {Optimization of microwave assisted solvent extraction of epicatechin and procyanidin B2 from the chocolate samples}, keyword = {chocolate, procyanidin B2, epicatechin, microwave assisted solvent extraction}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font