Pregled bibliografske jedinice broj: 327668
Utjecaj godišnjih doba na mikrobiološku kakvoću sirovog kravljeg mlijeka
Utjecaj godišnjih doba na mikrobiološku kakvoću sirovog kravljeg mlijeka // Veterinarska stanica, 38 (2007), 6; 337-343 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 327668 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj godišnjih doba na mikrobiološku kakvoću sirovog kravljeg mlijeka
(The Influence of the Season to the Microbiology Quality of Fresh Cow Milk)
Autori
Dobranić, Vesna ; Samardžija, Marko ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Resanović, Ružica ; Selec, Anica ; Maćešić, Nino
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 38
(2007), 6;
337-343
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
krava; mlijeko; mikrobiološka kakvoća
(cow; milk; microbiological quality)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godišnjeg doba na mikrobiološku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka. Mlijeko je sakupljano od 500 proizvođača svaki dan u za to izgrađenim objektima « sabiralištima» koja su opremljena uređajima za hlađenje mlijeka. U mljekaru je mlijeko dopremljeno posebnim cisternama iz kojih su prije istakanja uzeti uzorci za potrebe laboratorijskih pretraga. U periodu od jedne godine mlijeko je uzimano iz cisterne svakih sedam dana po tri puta te je ukupno analizirano 144 skupnih uzoraka sirovog mlijeka Nakon uzimanja « tura» proveli smo bakteriološku pretragu uzorka mlijeka pri čemu u utvrđivani sljedeći mikroorganizmi: ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija, Salmonela spp., Enterobacteriae, Escherichia coli, Staphylococcus aureus te kvasci i plijesni. Zimi smo ustanovili najveći prosječni ukupni broj mikrorganizama u mlijeku (2.441.154/mL) u odnosu na ostala godišnja doba. Prosječni broj enterobakterija bio je najviši ljeti (472.026/mL), a najniži u jesen (191.424/mL). Prosječni broj E. coli iznosio je od najvećeg (3.054/mL) zimi do najmanjeg od (1.542/mL) u jesen. Najmanji broj (99/mL) S. aureus utvrdili smo ljeti, a najviši (1.594/mL) u proljeće. Vrijednosti kvasaca i plijesni kretale su se od najviših (79.982/mL) ljeti do najniže vrijednosti (2.800/mL) u jesen. Usporedbom dobivenih rezultata za broj bakterija u mlijeku s obzirom na godišnja doba, ustanovili smo značajno veći ukupan broj bakterija (P < 0, 05) u zimskom periodu u odnosu na druga godišnja doba. Međutim, broj enterobakterija, E. coli, S. aureus te kvasaca i plijesni nije se značajno razlikovao među godišnjim dobima (P > 0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0532052-2040 - Značaj kontrole puerperija u poboljšanju reproduktivne učinkovitosti krava (Dobranić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
053-0532052-2044 - Program suzbijanja mastitisa (Bačić, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Bela Njari
(autor)
Nino Mačešić
(autor)
Branimir Mioković
(autor)
Marko Samardžija
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Index veterinarius
- Veterinary bulletin