Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 327532

Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda


Samaržija, Dubravka; Podoreški, Marijana; Sikora, Sanja; Skelin, Andrea; Pogačić, Tomislav
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 57 (2007), 4; 251-273 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 327532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda
(Spoilage microorganisms in milk and milk products)

Autori
Samaržija, Dubravka ; Podoreški, Marijana ; Sikora, Sanja ; Skelin, Andrea ; Pogačić, Tomislav

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 4; 251-273

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mikroorganizmi-uzročnici kvarenja; mlijeko; mliječni proizvodi
(spoilage microorganisms; milk; dairy products)

Sažetak
Mikroorganizmi uzročnici kvarenja svojim prisustvom u mlijeku i mliječnim proizvodima mijenjaju njihova primarna svojstva i osobine. Veličine nastalih promjena koje se događaju prije i nakon tehnološke obrade uvjetovane su brojem i vrstom mikrobnih uzročnika. Najčešće, te promjene odnose se na samo jednu pogrešku, okusa, mirisa, arome ili konzistencije mliječnog proizvoda. Međutim, u slučajevima obimnijih mikrobnih kontaminacija, sve te pogreške mogu se dogoditi istovremeno. Osim toga, svaka i najmanja promjena uvjetovana mikrobnom prisutnošću uzročnika kvarenja, umanjuje prehrambenu vrijednost tog proizvoda. Usprkos značenju koje ima za ukupnu kvalitetu, kontrola mikroorganizama uzročnika kvarenja za mljekarsku industriju nije obvezna, zato ih u proizvodima kontrolira zanemariv broj proizvođača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Dubravka; Podoreški, Marijana; Sikora, Sanja; Skelin, Andrea; Pogačić, Tomislav
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 57 (2007), 4; 251-273 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Samaržija, D., Podoreški, M., Sikora, S., Skelin, A. & Pogačić, T. (2007) Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 57 (4), 251-273.
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Podore\v{s}ki, Marijana and Sikora, Sanja and Skelin, Andrea and Poga\v{c}i\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {251-273}, keywords = {mikroorganizmi-uzro\v{c}nici kvarenja, mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Mikroorganizmi – uzro\v{c}nici kvarenja mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {mikroorganizmi-uzro\v{c}nici kvarenja, mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi} }
@article{article, author = {Samar\v{z}ija, Dubravka and Podore\v{s}ki, Marijana and Sikora, Sanja and Skelin, Andrea and Poga\v{c}i\'{c}, Tomislav}, year = {2007}, pages = {251-273}, keywords = {spoilage microorganisms, milk, dairy products}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {4}, issn = {0026-704X}, title = {Spoilage microorganisms in milk and milk products}, keyword = {spoilage microorganisms, milk, dairy products} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRIS International
  • Food Science and Technology ABS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font