Pregled bibliografske jedinice broj: 327532
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 57 (2007), 4; 251-273 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 327532 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroorganizmi – uzročnici kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda
(Spoilage microorganisms in milk and milk products)
Autori
Samaržija, Dubravka ; Podoreški, Marijana ; Sikora, Sanja ; Skelin, Andrea ; Pogačić, Tomislav
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007), 4;
251-273
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikroorganizmi-uzročnici kvarenja; mlijeko; mliječni proizvodi
(spoilage microorganisms; milk; dairy products)
Sažetak
Mikroorganizmi uzročnici kvarenja svojim prisustvom u mlijeku i mliječnim proizvodima mijenjaju njihova primarna svojstva i osobine. Veličine nastalih promjena koje se događaju prije i nakon tehnološke obrade uvjetovane su brojem i vrstom mikrobnih uzročnika. Najčešće, te promjene odnose se na samo jednu pogrešku, okusa, mirisa, arome ili konzistencije mliječnog proizvoda. Međutim, u slučajevima obimnijih mikrobnih kontaminacija, sve te pogreške mogu se dogoditi istovremeno. Osim toga, svaka i najmanja promjena uvjetovana mikrobnom prisutnošću uzročnika kvarenja, umanjuje prehrambenu vrijednost tog proizvoda. Usprkos značenju koje ima za ukupnu kvalitetu, kontrola mikroorganizama uzročnika kvarenja za mljekarsku industriju nije obvezna, zato ih u proizvodima kontrolira zanemariv broj proizvođača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Sikora
(autor)
Andrea Skelin
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)
Tomislav Pogačić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRIS International
- Food Science and Technology ABS