Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 326391

Higijensko značenje histamina u ribi


Vusilović, Renata; Cvrtila Fleck, Željka; Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Hadžiosmanović, Mirza
Higijensko značenje histamina u ribi // Meso, 10 (2008), 1; 40-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 326391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijensko značenje histamina u ribi
(Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality)

Autori
Vusilović, Renata ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza

Izvornik
Meso (1332-0025) 10 (2008), 1; 40-45

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
histamin; riba; temperatura pohrane
(histamine; fish; storage temperature)

Sažetak
Radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Pretraženi uzorci lokardi (n=36), pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine, već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, te se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje ljudi. Propisane norme, kritične granice količine histamina prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05), kao i mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su sPravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla (NN RH 99/07).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vusilović, Renata; Cvrtila Fleck, Željka; Zdolec, Nevijo; Filipović, Ivana; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Hadžiosmanović, Mirza
Higijensko značenje histamina u ribi // Meso, 10 (2008), 1; 40-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Vusilović, R., Cvrtila Fleck, Ž., Zdolec, N., Filipović, I., Kozačinski, L., Njari, B. & Hadžiosmanović, M. (2008) Higijensko značenje histamina u ribi. Meso, 10 (1), 40-45.
@article{article, author = {Vusilovi\'{c}, Renata and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, year = {2008}, pages = {40-45}, keywords = {histamin, riba, temperatura pohrane}, journal = {Meso}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Higijensko zna\v{c}enje histamina u ribi}, keyword = {histamin, riba, temperatura pohrane} }
@article{article, author = {Vusilovi\'{c}, Renata and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Zdolec, Nevijo and Filipovi\'{c}, Ivana and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza}, year = {2008}, pages = {40-45}, keywords = {histamine, fish, storage temperature}, journal = {Meso}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality}, keyword = {histamine, fish, storage temperature} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records
  • EBSCO Publishing





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font