Pregled bibliografske jedinice broj: 326391
Higijensko značenje histamina u ribi
Higijensko značenje histamina u ribi // Meso, 10 (2008), 1; 40-45 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 326391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijensko značenje histamina u ribi
(Significance of histamine content in fish from the aspect of hygienic quality)
Autori
Vusilović, Renata ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Filipović, Ivana ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza
Izvornik
Meso (1332-0025) 10
(2008), 1;
40-45
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
histamin; riba; temperatura pohrane
(histamine; fish; storage temperature)
Sažetak
Radu je prikazan značaj nalaza histamina u ribi. Pretraženi uzorci lokardi (n=36), pohranjeni na sobnoj temperaturi, trećeg su dana bili zdravstveno neispravni radi povećane količine histamina (zima 2007.). Četvrtog je dana i na uzorcima držanim na temperaturi hladnjaka ustanovljena količina histamina veća od 100 mg/kg. U uzorcima analiziranim u ljeto iste godine, već je drugog dana utvrđena povećana količina histamina (sobna temperatura), odnosno trećeg dana za uzorke pohranjene na temperaturi hladnjaka, te se ti uzorci smatraju zdravstveno neispravnima. Sustavne mjere pohrane ribe na niže temperature mogu spriječiti histaminsko otrovanje ljudi. Propisane norme, kritične granice količine histamina prema odredbama Pravilnika (NN RH 51/05), kao i mjere sprečavanja histaminskog otrovanja u okvirima veterinarsko-sanitarnog nadzora u Republici Hrvatskoj u skladu su sPravilnikom o higijeni hrane životinjskog podrijetla (NN RH 99/07).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Bela Njari
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Ivana Filipović
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Records
- EBSCO Publishing