Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324672

Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese


Boban, Matija; Ćurić, Duška; Bauman, Ingrid; Krička, Tajana; Muminović, Ševal
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 59 (2008), 2; 57-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 324672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese
(The influence of particle size and the powder ruboff on the mixture homogeneity)

Autori
Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajana ; Muminović, Ševal

Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 59 (2008), 2; 57-64

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
praškasti materijali; protok praha; homogenost smjese
(powders; powder flow; mixture homogeneity)

Sažetak
U ovom radu određivan je stupanj izmiješanosti dvokomponentne smjese praškastih materijala različite granulacije, miješanih u različitim omjerima i pri optimalnom broju okretaja i idealnoj ispunjenosti laboratorijske miješalici tipa „ Turbula“ te protok materijala pomoću „ Powder Flow Analyser“ kako bi se opisala homogenost mješavine. Na homogenost miješanog materijala utječu karakteristike pojedine komponente, kao što su veličina čestica i fizikalno kemijsko obilježje čestica a ono prvenstveno utječe na protok materijal. Tečnost prahova se često vrlo jednostavno definira kao sposobnost praha da se stavi u stanje tečenja. Bolja mješavina postiže se ukoliko materijal ima karakteristike blago kohezivnog, zbog toga su rađeni pokusi koji definiraju tečenje praha kako bi se bolje i lakše objasnio proces miješanja. Korišteni materijali bili su pšenično brašno tipa 400 u kombinaciji različitih omjera sa dvije sorte pšenoraži. Zastupljenost pšenoraži u ukupnoj smjesi bila je 20% odnosno 30%. Korištene sorte pšenoraži bile su sorta Clerical i sorta Goran koje se razlikuje po kemijskom sastavu. Pšenoraž je sadrži veliku količinu škroba pa se pretežno koristi u proizvodnji keksa, vafel proizvoda i škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Duška Ćurić (autor)

Avatar Url Olga Muminović (autor)

Avatar Url Ingrid Bauman (autor)

Avatar Url Tajana Krička (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Boban, Matija; Ćurić, Duška; Bauman, Ingrid; Krička, Tajana; Muminović, Ševal
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 59 (2008), 2; 57-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Boban, M., Ćurić, D., Bauman, I., Krička, T. & Muminović, Š. (2008) Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese. Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 59 (2), 57-64.
@article{article, author = {Boban, Matija and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Bauman, Ingrid and Kri\v{c}ka, Tajana and Muminovi\'{c}, \v{S}eval}, year = {2008}, pages = {57-64}, keywords = {pra\v{s}kasti materijali, protok praha, homogenost smjese}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0033-8583}, title = {Utjecaj veli\v{c}ina \v{c}estica i protka praha na homogenost smjese}, keyword = {pra\v{s}kasti materijali, protok praha, homogenost smjese} }
@article{article, author = {Boban, Matija and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Bauman, Ingrid and Kri\v{c}ka, Tajana and Muminovi\'{c}, \v{S}eval}, year = {2008}, pages = {57-64}, keywords = {powders, powder flow, mixture homogeneity}, journal = {Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu}, volume = {59}, number = {2}, issn = {0033-8583}, title = {The influence of particle size and the powder ruboff on the mixture homogeneity}, keyword = {powders, powder flow, mixture homogeneity} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font