Pregled bibliografske jedinice broj: 324672
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese // Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 59 (2008), 2; 57-64 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 324672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj veličina čestica i protka praha na homogenost smjese
(The influence of particle size and the powder ruboff on the mixture homogeneity)
Autori
Boban, Matija ; Ćurić, Duška ; Bauman, Ingrid ; Krička, Tajana ; Muminović, Ševal
Izvornik
Radovi Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 59
(2008), 2;
57-64
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
praškasti materijali; protok praha; homogenost smjese
(powders; powder flow; mixture homogeneity)
Sažetak
U ovom radu određivan je stupanj izmiješanosti dvokomponentne smjese praškastih materijala različite granulacije, miješanih u različitim omjerima i pri optimalnom broju okretaja i idealnoj ispunjenosti laboratorijske miješalici tipa „ Turbula“ te protok materijala pomoću „ Powder Flow Analyser“ kako bi se opisala homogenost mješavine. Na homogenost miješanog materijala utječu karakteristike pojedine komponente, kao što su veličina čestica i fizikalno kemijsko obilježje čestica a ono prvenstveno utječe na protok materijal. Tečnost prahova se često vrlo jednostavno definira kao sposobnost praha da se stavi u stanje tečenja. Bolja mješavina postiže se ukoliko materijal ima karakteristike blago kohezivnog, zbog toga su rađeni pokusi koji definiraju tečenje praha kako bi se bolje i lakše objasnio proces miješanja. Korišteni materijali bili su pšenično brašno tipa 400 u kombinaciji različitih omjera sa dvije sorte pšenoraži. Zastupljenost pšenoraži u ukupnoj smjesi bila je 20% odnosno 30%. Korištene sorte pšenoraži bile su sorta Clerical i sorta Goran koje se razlikuje po kemijskom sastavu. Pšenoraž je sadrži veliku količinu škroba pa se pretežno koristi u proizvodnji keksa, vafel proizvoda i škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581846-2810 - Karakterizacija i određivanje stupnja izmiješanosti praškastih materijala (Bauman, Ingrid, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts