Pregled bibliografske jedinice broj: 324649
Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka
Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 324649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka
(Inhibitory potential of bacterium Bifidobacterium bifidum Bb-12 against pathogenic Listeria monocytogenes during storage fermented milk beverages)
Autori
Vladić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.01
Godina
2008
Stranica
48
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Lučan, Mirela
Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Bifidobacterium bifidum Bb-12; med; Listeria monocytogenes; inhibicija
(cow milk; goat milk; soy milk; Bifidobacterium bifidum Bb-12; honey; Listeria monocytogenes; inhibition of growth)
Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bb-12 Bifidobacterium bifidum. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, bez šećera i soli, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija je vođena na 37 º ; C u trajanju od 25 sati, a određivana je promjena aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Sva mjerenja su se provodila nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), 7. dan, 14. i 21. dan. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski učin jače bio izražen kod udjela meda od 5%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek