Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 324649

Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka


Vladić, Aleksandra
Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 324649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka
(Inhibitory potential of bacterium Bifidobacterium bifidum Bb-12 against pathogenic Listeria monocytogenes during storage fermented milk beverages)

Autori
Vladić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
25.01

Godina
2008

Stranica
48

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Lučan, Mirela

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kozje mlijeko; sojino mlijeko; Bifidobacterium bifidum Bb-12; med; Listeria monocytogenes; inhibicija
(cow milk; goat milk; soy milk; Bifidobacterium bifidum Bb-12; honey; Listeria monocytogenes; inhibition of growth)

Sažetak
U radu je istražen utjecaj probiotičkih fermentiranih napitaka od kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka sa dodatkom bagremovog i kestenovog meda prema patogenoj bakteriji Listeria monocytogenes. Za inokulaciju mlijeka korištena je monokultura Bb-12 Bifidobacterium bifidum. Za pripremu probiotičkih napitaka korišteno je UHT sterilizirano kravlje mlijeko s 2, 8% mliječne masti, UHT sterilizirano kozje mlijeko s 3, 2% mliječne masti, te sojino mlijeko s 2, 2% masti, bez šećera i soli, a med je dodavan u udjelima od 5 i 10%. Fermentacija je vođena na 37 &ordm ; C u trajanju od 25 sati, a određivana je promjena aktivne kiselosti, elektrokemijskog potencijala, titracijske kiselosti kao i promjena broja probiotičkih bakterija. Sva mjerenja su se provodila nakon 25 sati fermentacije (nulti dan), 7. dan, 14. i 21. dan. Utvrđen je povoljan utjecaj dodatka meda na brzinu fermentacije kravljeg, kozjeg i sojinog mlijeka, pri čemu je utjecaj kestenovog meda bio izražajniji od bagremovog. Probiotički napitak od kozjeg mlijeka s dodatkom kestenovog meda je pokazao jači inhibitorni učinak u usporedbi s probiotičkim napitkom od kravljeg i sojinog mlijeka s dodatkom kestenovog meda, a pri tome je inhibicijski učin jače bio izražen kod udjela meda od 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-0336 - Funkcionalna svojstva raznih vrsta mlijeka i sirutke fermentiranih probioticima

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vladić, Aleksandra
Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Vladić, A. (2008) 'Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladištenja fermentiranih mlijeka', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vladi\'{c}, Aleksandra}, year = {2008}, pages = {48}, keywords = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, Bifidobacterium bifidum Bb-12, med, Listeria monocytogenes, inhibicija}, title = {Inhibicijski potencijal bakterije Bifidobacterium bifidum Bb-12 prema bakteriji Listeria monocytogenes tijekom skladi\v{s}tenja fermentiranih mlijeka}, keyword = {kravlje mlijeko, kozje mlijeko, sojino mlijeko, Bifidobacterium bifidum Bb-12, med, Listeria monocytogenes, inhibicija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vladi\'{c}, Aleksandra}, year = {2008}, pages = {48}, keywords = {cow milk, goat milk, soy milk, Bifidobacterium bifidum Bb-12, honey, Listeria monocytogenes, inhibition of growth}, title = {Inhibitory potential of bacterium Bifidobacterium bifidum Bb-12 against pathogenic Listeria monocytogenes during storage fermented milk beverages}, keyword = {cow milk, goat milk, soy milk, Bifidobacterium bifidum Bb-12, honey, Listeria monocytogenes, inhibition of growth}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font