Pregled bibliografske jedinice broj: 324244
Kvaliteta meda od bagrema
Kvaliteta meda od bagrema, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta meda od bagrema
(Acacia honey quality)
Autori
Kanižanec, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.11
Godina
2007
Stranica
52
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
Kvaliteta; Med od bagrema; Fizikalno-kemijski parametri
(quality; acacia honey; physical-chemical parameters)
Sažetak
Med kao cjelovita namirnica bitnih nutritivnih i ljekovitih svojstava za čovjeka mora zadovoljavati određene kriterije za kvalitetu. Oni se određuju analizama koje se sastoje od: senzorske analize, fizikalno-kemijske analize i mikrobiološke analize. U ovom rada određeni su fizikalno-kemijski parametri: maseni udjel vode, električna provodnost, kiselost, maseni udjel reducirajućih šećera te maseni udjel saharoze. Svi uzorci su bagremov med (Robinia pseudoacacia L.) sakupljeni na području Republike Hrvatske i čuvani na sobnoj temperaturi. Fizikalno-kemijskim analizama dobiveno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 52 do 21, 36%, električna provodnost od 0, 00 do 0, 25 mS/cm, kiselost od 6, 54 do 15, 02 mmol/kg, maseni udjel reducirajućih šećera od 65, 17 do 76, 47% te maseni udjel saharoze 0, 00 do 3, 77%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)