Pregled bibliografske jedinice broj: 324086
Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme
Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme, 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 324086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba proizvodnje šećera i šećerne trske korištenjem tri i tri i pol proizvodne sheme
(Comparison of sugar production from sugarcane using three or three and half production schemes)
Autori
Dinić, Tanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.04
Godina
2002
Stranica
58
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
šećerna trska; sirovi šećer; šećerna repa; melasa; kristalizacija
(sugarcane; raw sugar; sugar beet; molasse; crystallization)
Sažetak
Prema međunarodnim dogovorima R Hrvatska ima obvezu uvesti šećera u onoj količini u kojoj ga je izvezla. Vlada je raspisala natječaj za uvoz sirovog šećera u svibnju, a prethodno su bile dogovorene uvozne kvote za šećerane u Županji i Osijeku. Namjera je bila da se šećer prerađuje paralelno s repom no dolaskom prvih količina sirovog šećera dolaze i nova tumačenja da se sirovi šećer mora prerađivati posebno. U vremenskom tjesnacu, ali i radi dobrih tehnoloških analiza sirovog šećera odlučilo se prerađivati šećer po novoj troproizvodnoj shemi koja je omogučavala nastavak proizvodnje nakon prerade repe bez zaustavljanja i posebne pripreme. Ovaj način prerade sirovog šećera nije nigdje opisan te je ovo pionirski pothvat šećerana u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
51/02
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)