Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 323784

Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp.


Voća, S.; Dobričević, N.; Družić, J.; Duralija, B.; Dujmović Purgar, D.
Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp. // Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 932-934 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 323784 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp.
(Diferrences in antioxidant compound Rubus spp.)

Autori
Voća, S. ; Dobričević, N. ; Družić, J. ; Duralija, B. ; Dujmović Purgar, D.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 932-934

ISBN
978-953-6135-67-7

Skup
43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.02.2008. - 21.02.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Rubus spp; antioksidativni spojevi; antioksidativni kapacitet; kupine
(Rubus spp; antioxidative compounds; antioxidative capacity; blackberry)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama Thornless Logan, Thornfree, Rubus spp., Black satin i Tieberry. Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u antioksidativnim spojevima (vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, ukupni neflavonoidi i antioksidacijski kapacitet). Prema dobivenim podacima količina vitamina C bila je bila je najveća u sorti Tieberry i iznosila je 19, 83 mg/100g svježe mase, dok je količina ukupnih antocijana bila najmanja u navedenoj sorti i iznosila je 614, 61 mg/kg. Količina ukupnih fenola bila je ujednačena u svim istraživanim sortama i kretala se između 338, 47 do 376, 06 mg/kg svježe mase. Najveću količinu ukupnih neflavonoida imala je sorta Thornfree koja je iznosila 520, 65 mg/kg svježe mase. Antioksidacijski kapacitet bio je najveći u sorti Tieberry i iznosio je 3, 53 (mmol TE eqivalent /kg f.w.). Na osnovi dobivenih rezultata može se zaključiti da su sve istraživane sorte dobar izvor antioksidativnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Drvna tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, S.; Dobričević, N.; Družić, J.; Duralija, B.; Dujmović Purgar, D.
Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp. // Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 932-934 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Voća, S., Dobričević, N., Družić, J., Duralija, B. & Dujmović Purgar, D. (2008) Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp.. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 43. hrvatski i 3. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, S. and Dobri\v{c}evi\'{c}, N. and Dru\v{z}i\'{c}, J. and Duralija, B. and Dujmovi\'{c} Purgar, D.}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {932-934}, keywords = {Rubus spp, antioksidativni spojevi, antioksidativni kapacitet, kupine}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Razlike u antioksidacijskim spojevima Rubus spp.}, keyword = {Rubus spp, antioksidativni spojevi, antioksidativni kapacitet, kupine}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, S. and Dobri\v{c}evi\'{c}, N. and Dru\v{z}i\'{c}, J. and Duralija, B. and Dujmovi\'{c} Purgar, D.}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2008}, pages = {932-934}, keywords = {Rubus spp, antioxidative compounds, antioxidative capacity, blackberry}, isbn = {978-953-6135-67-7}, title = {Diferrences in antioxidant compound Rubus spp.}, keyword = {Rubus spp, antioxidative compounds, antioxidative capacity, blackberry}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font