Pregled bibliografske jedinice broj: 323270
Izrada receptura za niskokalorične marmelade od višnje i višnje maraske
Izrada receptura za niskokalorične marmelade od višnje i višnje maraske, 2003., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 323270 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izrada receptura za niskokalorične marmelade od višnje i višnje maraske
(Developing the recipies of sour cherry and sour cherry "maraska" low-calorie jams)
Autori
Kezić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.03
Godina
2003
Stranica
74
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
višnja; višnja maraska; niskokalorična marmelada; pektin; fenolni spojevi; antocijani
(sour cherry; sour cherry "maraska"; low-calorie jam; pectin; phenol compounds; anthocyanins)
Sažetak
Cilj rada bio je pronaći odgovarajuću recepturu za pripremu niskokalorične marmelade od višnje i višnje maraske. Provedena je fizikalno-kemijska analiza sirovine (voćne pulpe), određena pH vrijednost, ukupna kiselost, količina suhe tvari, direktno reducirajućih šećera i saharoze, te pektinskih tvari. Određene su i količine antocijana, ukupnih fenola, neflavonoida i flavonoida, da bi se utvrdile njihove promjene u gotovom proizvodu u odnosu na voćnu pulpu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
04/03