Pregled bibliografske jedinice broj: 322776
Utjecaj kemijskog sastava duhana na sposobnost zadržavanja vlažnosti
Utjecaj kemijskog sastava duhana na sposobnost zadržavanja vlažnosti, 2004., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322776 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj kemijskog sastava duhana na sposobnost zadržavanja vlažnosti
(The influence of chemical constitution of tobacco on moisture holding capacity)
Autori
Vladimir, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.03
Godina
2004
Stranica
102
Mentor
Đaković, Zorislav
Ključne riječi
duhan; sposobnost zadržavanja vlažnosti; obrada duhana; ugljikohidrati; insercija; stupanj zrelosti
(tobacco; moisture; carbohydrates)
Sažetak
Sposobnost zadržavanja vlažnosti jedno je od najvažnijih fizičkih svojstava duhana o kojem u znatnoj mjeri ovisi efikasnost procesa obrade i prerade duhana. Istražen je kemijski sastav duhana obzirom na položaj lista na stabljici (insercije), kao i duhana različitog stupnja zrelosti. Iz dobivenih rezultata zaključeno je da najveću sposobnost zadržavanja vlažnosti ima duhan gornjih pozicija na stabljici, ubran u trenutku tehnološke zrelosti te da najveći utjecaj na to svojstvo imaju ugljikohidrati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
14M/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zorislav Đaković
(mentor)