Pregled bibliografske jedinice broj: 322540
Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina
Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba referentnih i brzih metoda u analizi vina
(Comparison of reference and rapid methods in wine analysis)
Autori
Majurdžić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.12
Godina
2004
Stranica
57
Mentor
Banović, Mara
Neposredni voditelj
Kubanović, Veronika
Ključne riječi
analiza; brza metoda; referentna metoda; vino
(analysis; rapid method; reference method; wine)
Sažetak
Vino je poljoprivredni i prehrambeni proizvod dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa. U analizi vina primjenjuju se između ostalih i fizikalno-kemijske metode. Najtočnije metode analize se definiraju kao referentne metode, koje su u većini slučajeva dugotrajne izvedbe. Cilj ovoga rada bio je utvrditi da li se referentne metode u rutinskim analizama mogu zamijeniti brzima. Analizirano je ukupno 40 uzoraka vina koji su se razlikovali s obzirom na boju i količinu reducirajućih šećera. U uzorcima vina su usporedno referentnom i brzom metodom određivani slijedeći parametri: relativna gustoća, alkoholna jakost, ekstrakt, reducirajući šećeri, ukupna kiselost, pepeo, slobodni i ukupni sumporni dioksid. Radi utvrđivanja povezanosti rezultata metoda izračunati su koeficijenti korelacije na temelju kojih je zaključeno da je korelacija referentne i brze metode kod svih određivanih parametara srednje do visoke jakosti, što znači da se referentne metode mogu zamijeniti brzima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
148/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb