Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322395

Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije


Posarić, Valentina
Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 322395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije
(Chemical changes in wheat protein during the extrusion process)

Autori
Posarić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.10

Godina
2004

Stranica
47

Mentor
Kovaček, Damir

Neposredni voditelj
Fegeš, Maja

Ključne riječi
ekstruzija; amidna izopeptidna veza; FTIR spektroskopija; molekularno modeliranje; proteini
(extrusion; amid izopeptid bond; FTIR spectroscopy; molecular modeling; proteins)

Sažetak
U ovom radu razvijen je model za proučavanje i interpretaciju nastanka amidne izopeptidne veze u proteinima pšenične krupice tijekom procesa ekstruzije. Modelni sistem je razvijen na molekulama aminokiselina : prolin, lizin, glutamin, te njihovim diizopeptidima prolin- lizin i prolin- glutamin. U radu je korišten teorijski pristup baziran na metodama molekularnog modeliranja kombinaciji s eksperimentalnim pristupom u kojem je korištena FT-IR spektroskopija. Od metoda molekularnog modeliranja obuhvaćeni su semiempirijski AM1 i Ab initio HF/6-31G* kvantnomehanički pristupi. Molekularnim modeliranjem dobivene su vibracijske frekvencije u području od 800 cm -1 do 1800 cm -1 što odgovara nastanku amidne izopeptidne veze. Dobiveni vibracijski spektri uspoređeni su s FT-IR spektrom ekstrudata pšenične krupice koji je pokazao smanjenje u apsorpciji pri valnom broju oko 1681, 8 cm-1 (za uzorak dobiven na temperaturi od 120 °C) te 1674, 0 cm-1 (za uzorak dobiven pri 170 °C) i naznačio postojanje amidne izopeptidne veze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
114/04



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Kovaček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Posarić, Valentina
Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Posarić, V. (2004) 'Kemijske promjene na pšeničnim proteinima za vrijeme ekstruzije', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Posari\'{c}, Valentina}, year = {2004}, pages = {47}, keywords = {ekstruzija, amidna izopeptidna veza, FTIR spektroskopija, molekularno modeliranje, proteini}, title = {Kemijske promjene na p\v{s}eni\v{c}nim proteinima za vrijeme ekstruzije}, keyword = {ekstruzija, amidna izopeptidna veza, FTIR spektroskopija, molekularno modeliranje, proteini}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Posari\'{c}, Valentina}, year = {2004}, pages = {47}, keywords = {extrusion, amid izopeptid bond, FTIR spectroscopy, molecular modeling, proteins}, title = {Chemical changes in wheat protein during the extrusion process}, keyword = {extrusion, amid izopeptid bond, FTIR spectroscopy, molecular modeling, proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font