Pregled bibliografske jedinice broj: 322391
Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 322391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
(Influence of pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricote marmelade)
Autori
Požgaj, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.10
Godina
2004
Stranica
68
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
aroma; buča; marelica; marmelada
(apricot; aroma; marmelade; pumpkin)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka buče različitih sorata na fizikalno-kemijska svojstva i profil arome marmelade marelice, te utvrditi omjer u kojem se kaše marelice i buče mogu miješati a da to ne utječe na promjenu svojstava arome i okusa marmelade marelice. Fizikalno-kemijska svojstva ispitivana su određivanjem ukupne i topljive suhe tvari, šećera (ukupni, reducirajući i saharoza), pH vrijednosti i ukupne kiselosti sirovina i pripremljenih marmelada. Na osnovu fizikalno-kemijskih analiza provedenih na laboratorijski pripremljenim marmeladama utvrđeno je da dodatak buče u marmeladu marelice ne utječe značajno na parametre kvalitete, te se dodatak ne može utvrditi. U sklopu rada napravljeni su aromatični profili sirovina i njihovih kaša korištenih u ovom istraživanju, te aromatični profili pripravljenih marmelada. Korištena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME) u kombinaciji s plinskom kromatografijom pomoću koje nije utvrđen utjecaj dodatka buče na profil arome marmelade marelice. Dobiveni rezultati pokazali su da blanširanje te kuhanje marmelade utječu na promjenu sastava aromatičnih spojeva. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja dodatak buče u količini većoj od 5% negativno utječe na ukus i miris marmelade marelice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
112/04