Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 322391

Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice


Požgaj, Danijela
Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 322391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice
(Influence of pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricote marmelade)

Autori
Požgaj, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.10

Godina
2004

Stranica
68

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
aroma; buča; marelica; marmelada
(apricot; aroma; marmelade; pumpkin)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj dodatka buče različitih sorata na fizikalno-kemijska svojstva i profil arome marmelade marelice, te utvrditi omjer u kojem se kaše marelice i buče mogu miješati a da to ne utječe na promjenu svojstava arome i okusa marmelade marelice. Fizikalno-kemijska svojstva ispitivana su određivanjem ukupne i topljive suhe tvari, šećera (ukupni, reducirajući i saharoza), pH vrijednosti i ukupne kiselosti sirovina i pripremljenih marmelada. Na osnovu fizikalno-kemijskih analiza provedenih na laboratorijski pripremljenim marmeladama utvrđeno je da dodatak buče u marmeladu marelice ne utječe značajno na parametre kvalitete, te se dodatak ne može utvrditi. U sklopu rada napravljeni su aromatični profili sirovina i njihovih kaša korištenih u ovom istraživanju, te aromatični profili pripravljenih marmelada. Korištena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME) u kombinaciji s plinskom kromatografijom pomoću koje nije utvrđen utjecaj dodatka buče na profil arome marmelade marelice. Dobiveni rezultati pokazali su da blanširanje te kuhanje marmelade utječu na promjenu sastava aromatičnih spojeva. Prema rezultatima senzorskog ocjenjivanja dodatak buče u količini većoj od 5% negativno utječe na ukus i miris marmelade marelice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
112/04



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Požgaj, Danijela
Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Požgaj, D. (2004) 'Utjecaj dodatka buče na određene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{z}gaj, Danijela}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {aroma, bu\v{c}a, marelica, marmelada}, title = {Utjecaj dodatka bu\v{c}e na odre\djene parametre kvalitete i aromu marmelade marelice}, keyword = {aroma, bu\v{c}a, marelica, marmelada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Po\v{z}gaj, Danijela}, year = {2004}, pages = {68}, keywords = {apricot, aroma, marmelade, pumpkin}, title = {Influence of pumpkin addition on quality parameters and aroma of apricote marmelade}, keyword = {apricot, aroma, marmelade, pumpkin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font