Pregled bibliografske jedinice broj: 321935
Određivanje optimalne vlažnosti ekstrudiranog proizvoda kroki-kroketa
Određivanje optimalne vlažnosti ekstrudiranog proizvoda kroki-kroketa, 2004., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 321935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje optimalne vlažnosti ekstrudiranog proizvoda kroki-kroketa
(Otimum water content determination of "kroki-kroket" products)
Autori
Josipović, Kata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.06
Godina
2004
Stranica
34
Mentor
Karlović, Damir
Ključne riječi
ekstruzija; flips; optimalna vlažnost
(extrusion; flips; optimum water content)
Sažetak
Svrha rada je odrediti onu količinu vode u gotovom proizvodu kroki-kroketu, dobivenog procesom ekstruzije u Schaaf ekstruderu, koja će dati kroki najboljih parametara kakvoće.Kako u tom procesu veliku ulogu ima tretiranje škroba odnosno ponašanje amiloze i amilopektina pri danim uvjetima, karakteristike proizvoda ovise o vodi koja se već nalazi u kukuruznoj krupici koja je glavni sastojak flipsa dok su parametri kao tlak, smicanje i temperatura konstantni. Istraživanje je pokazalo kako gotovi ekstrudirani kroki-kroket sa količinom vode od 2, 80-3, 10% ima najbolju kakvoću, a kukuruzna krupuca koja sadrži 13, 50-13, 80% vode omogućava izradu maksimalno ekspandiranog tj. dobro ekstrudiranog proizvoda pri danim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
63/04
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović
(mentor)