Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320946

Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja


Brajdić, Zdravka
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja
(The composition of phenols in blackthorn fruit during the ripening)

Autori
Brajdić, Zdravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2005

Stranica
63

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
antocijani; antioksidativna aktivnost; trnina; HPLC
(anthocyanines; antioxidant activity; blackthorn; HPLC)

Sažetak
U plodovima trnine različitih stupnjeva zrelosti određen je fizikalno-kemijski sastav, te je utvrđeno da gotovo u potpunosti sadrže reducirajuće šećere. Promjene fenolnih spojeva, i to posebno u pokožici i pulpi, određene su upotrebom HPLC s UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezreli plodovi trnine imali su najveći udio fenolnih spojeva i to u pulpi, te se taj udio smanjivao tijekom zrenja. U pokožici se količina fenolnih spojeva povećavala dozrijevanjem. Kroz sve faze zrelosti najzastupljeniji fenolni spojevi bili su neoklorogenska kiselina, klorogenska kiselina i kvercetin-3-ramnozid. Flavonoli su određeni u najvišim koncentracijama u srednje zrelim plodovima. Koncentracije flavonola određene u pokožici i u pulpi, neznatno su se razlikovale. Iz skupine antocijana određeni su cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i pelargonidin-3-glukozid. Pelargonidin-3-rutinozid nije pronađen u pokožici i pulpi nezrelih plodova trnine. Najviša antioksidativna aktivnost određena je u pulpi trnine srednje zrelosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
123/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brajdić, Zdravka
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Brajdić, Z. (2005) 'Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brajdi\'{c}, Zdravka}, year = {2005}, pages = {63}, keywords = {antocijani, antioksidativna aktivnost, trnina, HPLC}, title = {Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja}, keyword = {antocijani, antioksidativna aktivnost, trnina, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brajdi\'{c}, Zdravka}, year = {2005}, pages = {63}, keywords = {anthocyanines, antioxidant activity, blackthorn, HPLC}, title = {The composition of phenols in blackthorn fruit during the ripening}, keyword = {anthocyanines, antioxidant activity, blackthorn, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font