Pregled bibliografske jedinice broj: 320946
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene fenolnih spojeva u plodu trnine tijekom dozrijevanja
(The composition of phenols in blackthorn fruit during the ripening)
Autori
Brajdić, Zdravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2005
Stranica
63
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
antocijani; antioksidativna aktivnost; trnina; HPLC
(anthocyanines; antioxidant activity; blackthorn; HPLC)
Sažetak
U plodovima trnine različitih stupnjeva zrelosti određen je fizikalno-kemijski sastav, te je utvrđeno da gotovo u potpunosti sadrže reducirajuće šećere. Promjene fenolnih spojeva, i to posebno u pokožici i pulpi, određene su upotrebom HPLC s UV-VIS Diode Array detekcijom. Nezreli plodovi trnine imali su najveći udio fenolnih spojeva i to u pulpi, te se taj udio smanjivao tijekom zrenja. U pokožici se količina fenolnih spojeva povećavala dozrijevanjem. Kroz sve faze zrelosti najzastupljeniji fenolni spojevi bili su neoklorogenska kiselina, klorogenska kiselina i kvercetin-3-ramnozid. Flavonoli su određeni u najvišim koncentracijama u srednje zrelim plodovima. Koncentracije flavonola određene u pokožici i u pulpi, neznatno su se razlikovale. Iz skupine antocijana određeni su cijanidin-3-glukozid, cijanidin-3-rutinozid i pelargonidin-3-glukozid. Pelargonidin-3-rutinozid nije pronađen u pokožici i pulpi nezrelih plodova trnine. Najviša antioksidativna aktivnost određena je u pulpi trnine srednje zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
123/05