Pregled bibliografske jedinice broj: 320841
Zamjene za mlijeko u kakao proizvodima
Zamjene za mlijeko u kakao proizvodima, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zamjene za mlijeko u kakao proizvodima
(Milk substitutes in cocoa-products)
Autori
Golik, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2005
Stranica
53
Mentor
Karlović, Damir
Neposredni voditelj
Kolovrat, Dubravka
Ključne riječi
čokolada; kakao; mlijeko; zamjene
(cacao; chocolate; milk; substitute)
Sažetak
Tema ovog rada bile su zamjene za mlijeko u kakao-proizvodima. U slučaju nedostatka sirovine-mlijeka na tržištu, ispitane su neke zamjenske sirovine. Kakao-proizvodi sa zamjenama za mlijeko ne smiju imati velika odstupanja u kvaliteti i senzorskim karakteristikama. Ispitivanja su provedena sa tri vrste zamjena mlijeka, mliječnim pripravcima: COMBIMEC CPH, COMBIMEC M i FONDOLAC 30. U ispitivanjima su korištena četiri proizvoda: mliječni umak, mliječna masa 1, mliječna masa 2 i masno punjenje. Ispitivanje je provedeno uspoređivanjem standardnih proizvoda i proizvoda sa zamjenskim sirovinama. Fizikalno-kemijska analiza pokazala je da proizvodi sa zamjenskim sirovinama ne sadrže mliječnu mast ili je sadrže u jako maloj količini. Senzorsko ocjenjivanje je bilo pozitivno za sve proizvode. Ispitivanje je pokazalo da se kakao-proizvodi sa zamjenama za mlijeko mogu proizvoditi, ali treba dodati mliječnu mast u količini koja je propisana pravilnikom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
76/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb