Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320707

Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada


Divjak, Tatjana
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada
(Comparation of classical and new methods for analysis of malting barley and malt)

Autori
Divjak, Tatjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.10

Godina
2005

Stranica
61

Mentor
Marić, Vladimir

Ključne riječi
analize; pivarski ječam; slad
(analysis; malt; malting barley)

Sažetak
Ispitivanje osnovnih pokazatelja kvalitete ječma i slada u laboratoriju je od iznimne važnosti za dobivanje kvalitetnog piva. Uz klasične metode, danas se koriste i nove analitičke metode koje omogućuju brži i kvalitetniji rad. Svrha ovog rada bila je usporediti klasične i nove metode i utvrditi njihovu pouzdanost. Analize su provedene na tri sorte ječma: Scarlett, Barke i Angora, od kojih je u pogonu tvornice "Slavonije slad" d.o.o. proizveden slad koji je korišten u daljnjim analizama. Ispitivanja su vršena usporedno klasičnim i novim metodama, a rezultati su obrađeni statističkom metodom analize varijance. Kao osnovni pokazatelji kvalitete ječma izabrani su: udjel vode, udjel proteina, energija klijanja i sortiranost zrna. Kod slada određivan je samo udjel vode. Ispitivanja za sve uzorke potvrđuju da se brza metoda može koristiti kao pouzdana i precizna za analize pivarskog ječma i slada, ali se uređaji moraju redovito kalibrirati i umjeravati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
97/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vladimir Marić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Divjak, Tatjana
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Divjak, T. (2005) 'Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Divjak, Tatjana}, year = {2005}, pages = {61}, keywords = {analize, pivarski je\v{c}am, slad}, title = {Usporedba klasi\v{c}nih i novih metoda za analizu pivarskog je\v{c}ma i slada}, keyword = {analize, pivarski je\v{c}am, slad}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Divjak, Tatjana}, year = {2005}, pages = {61}, keywords = {analysis, malt, malting barley}, title = {Comparation of classical and new methods for analysis of malting barley and malt}, keyword = {analysis, malt, malting barley}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font