Pregled bibliografske jedinice broj: 320707
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba klasičnih i novih metoda za analizu pivarskog ječma i slada
(Comparation of classical and new methods for analysis of malting barley and malt)
Autori
Divjak, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.10
Godina
2005
Stranica
61
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
analize; pivarski ječam; slad
(analysis; malt; malting barley)
Sažetak
Ispitivanje osnovnih pokazatelja kvalitete ječma i slada u laboratoriju je od iznimne važnosti za dobivanje kvalitetnog piva. Uz klasične metode, danas se koriste i nove analitičke metode koje omogućuju brži i kvalitetniji rad. Svrha ovog rada bila je usporediti klasične i nove metode i utvrditi njihovu pouzdanost. Analize su provedene na tri sorte ječma: Scarlett, Barke i Angora, od kojih je u pogonu tvornice "Slavonije slad" d.o.o. proizveden slad koji je korišten u daljnjim analizama. Ispitivanja su vršena usporedno klasičnim i novim metodama, a rezultati su obrađeni statističkom metodom analize varijance. Kao osnovni pokazatelji kvalitete ječma izabrani su: udjel vode, udjel proteina, energija klijanja i sortiranost zrna. Kod slada određivan je samo udjel vode. Ispitivanja za sve uzorke potvrđuju da se brza metoda može koristiti kao pouzdana i precizna za analize pivarskog ječma i slada, ali se uređaji moraju redovito kalibrirati i umjeravati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
97/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vladimir Marić
(mentor)