Pregled bibliografske jedinice broj: 320362
Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli
Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 320362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli
(Influence of honey on tin corrosion process in salt solution)
Autori
Bajlo, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.02
Godina
2005
Stranica
50
Mentor
Berković, Katarina
Ključne riječi
bagremov med; inhibitori korozije; kositar; 3% otopina NaCl; sok crne rotkve
(accacia honey; black radish juice; corrosion inhibitors; 3% solution NaCl; tin)
Sažetak
Kositar se koristi u proizvodnji bijeloga lima. U limenkama je izložen djelovanju spojeva prisutnih u hrani. Spojevi, koji su sastavni dio sadržaja limenki mogu utjecati na procese korozije, bilo da ih ubrzavaju ili usporavaju. U ovom radu je određivan utjecaj bagremovog meda te bagremovog meda i soka crne rotkve dodanih u 3% otopinu NaCl na koroziju kositra mjerenjem gubitka mase u određenim vremenskim intervalima (nakon 24, 44 i 115 sati). Uzorci kositra izloženi su djelovanju 3% otopine NaCl, vodenim otopinama bagremovog meda te bagremovog meda i soka crne rotkve i 3% otopinama NaCl sa dodatkom bagremovog meda te bagremovog meda i soka crne rotkve u koncentracijama (200, 400, 600, 800, 1000 i 1500) ppm. Svim otopinama su određene vrijednosti pH i provodnosti. Na temelju rezultata određivanja izračunate su: brzine korozije, stupnjevi pokrivenosti površine, inhibicijska djelotvornost bagremovog meda i bagremovog meda i soka crne rotkve, konstante adsorpcijske ravnoteže i standardne slobodne energije adsorpcije. Rezultati određivanja pokazuju, da 3% otopine NaCl sa dodatkom bagremovog meda imaju inhibicijsku djelotvornost od 15 do 92%, a sa dodatkom bagremovog meda i soka crne rotkve od 20 do 97%. Visoke vrijednosti inhibicijske djelotvornosti ispitivanih otopina ukazuju na mogućnost primjene meda te meda i soka crne rotkve kao inhibitora korozije kositra u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
08/05
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Berković
(mentor)