Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 320362

Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli


Bajlo, Ana
Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 320362 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli
(Influence of honey on tin corrosion process in salt solution)

Autori
Bajlo, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.02

Godina
2005

Stranica
50

Mentor
Berković, Katarina

Ključne riječi
bagremov med; inhibitori korozije; kositar; 3% otopina NaCl; sok crne rotkve
(accacia honey; black radish juice; corrosion inhibitors; 3% solution NaCl; tin)

Sažetak
Kositar se koristi u proizvodnji bijeloga lima. U limenkama je izložen djelovanju spojeva prisutnih u hrani. Spojevi, koji su sastavni dio sadržaja limenki mogu utjecati na procese korozije, bilo da ih ubrzavaju ili usporavaju. U ovom radu je određivan utjecaj bagremovog meda te bagremovog meda i soka crne rotkve dodanih u 3% otopinu NaCl na koroziju kositra mjerenjem gubitka mase u određenim vremenskim intervalima (nakon 24, 44 i 115 sati). Uzorci kositra izloženi su djelovanju 3% otopine NaCl, vodenim otopinama bagremovog meda te bagremovog meda i soka crne rotkve i 3% otopinama NaCl sa dodatkom bagremovog meda te bagremovog meda i soka crne rotkve u koncentracijama (200, 400, 600, 800, 1000 i 1500) ppm. Svim otopinama su određene vrijednosti pH i provodnosti. Na temelju rezultata određivanja izračunate su: brzine korozije, stupnjevi pokrivenosti površine, inhibicijska djelotvornost bagremovog meda i bagremovog meda i soka crne rotkve, konstante adsorpcijske ravnoteže i standardne slobodne energije adsorpcije. Rezultati određivanja pokazuju, da 3% otopine NaCl sa dodatkom bagremovog meda imaju inhibicijsku djelotvornost od 15 do 92%, a sa dodatkom bagremovog meda i soka crne rotkve od 20 do 97%. Visoke vrijednosti inhibicijske djelotvornosti ispitivanih otopina ukazuju na mogućnost primjene meda te meda i soka crne rotkve kao inhibitora korozije kositra u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija

Napomena
08/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Berković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bajlo, Ana
Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bajlo, A. (2005) 'Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bajlo, Ana}, year = {2005}, pages = {50}, keywords = {bagremov med, inhibitori korozije, kositar, 3\% otopina NaCl, sok crne rotkve}, title = {Utjecaj meda na proces korozije kositra u otopini soli}, keyword = {bagremov med, inhibitori korozije, kositar, 3\% otopina NaCl, sok crne rotkve}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bajlo, Ana}, year = {2005}, pages = {50}, keywords = {accacia honey, black radish juice, corrosion inhibitors, 3\% solution NaCl, tin}, title = {Influence of honey on tin corrosion process in salt solution}, keyword = {accacia honey, black radish juice, corrosion inhibitors, 3\% solution NaCl, tin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font