Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 319989

Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju


Bosiljkov, Tomislav
Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 319989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju
(Determination of physico-chemical properties of maize semolina as a raw material for extrusion)

Autori
Bosiljkov, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2005

Stranica
94

Mentor
Ježek, Damir

Ključne riječi
kukuruzna krupica; granulometrijska analiza; kemijska analiza
(maize semolina; sieving analysis; chemical analysis)

Sažetak
U ovom diplomskom radu su provedene kemijska i granulometrijska analiza uzoraka kukuruzne krupice sa ciljem određivanja fizikalno-kemijskih osobina sirovine da bi se utvrdilo da li je analizirana sirovina pogodna za proces ekstruzije i kako bi se naknadno mogle provesti analize ekstrudata i usporediti iste. Kemijska analiza je uključivala određivanje količine proteina, masti, šećera, pepela, Ca, P, WAI, WSI, škroba i vode u uzorcima kukuruzne krupice, a granulometrijska analiza je provedena pomoću uređaja „ Analysette 3“ model Pro. Korištena su sita promjera očica 650, 500, 450, 355, 315, 280, 250 i 200 &micro ; m pri amplitudama 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 i 3.0 mm. Rezultati kemijske analize pokazali su da su svi analizirani uzorci kukuruzne krupice pogodni kao sirovina za ekstruziju. Rezultati granulometrijske analize prikazani su kao ovisnost relativne učestalosti o veličini otvora očica sita pri svih pet amplituda sijanja. Pokazano je da veća amplituda u dva od tri analizirana uzorka daje bolje rezultate distribucije veličine čestica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
46/05



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Ježek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav
Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bosiljkov, T. (2005) 'Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosiljkov, Tomislav}, year = {2005}, pages = {94}, keywords = {kukuruzna krupica, granulometrijska analiza, kemijska analiza}, title = {Odre\djivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju}, keyword = {kukuruzna krupica, granulometrijska analiza, kemijska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bosiljkov, Tomislav}, year = {2005}, pages = {94}, keywords = {maize semolina, sieving analysis, chemical analysis}, title = {Determination of physico-chemical properties of maize semolina as a raw material for extrusion}, keyword = {maize semolina, sieving analysis, chemical analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font