Pregled bibliografske jedinice broj: 319989
Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju
Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju, 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 319989 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih svojstava kukuruzne krupice kao sirovine za ekstruziju
(Determination of physico-chemical properties of maize semolina as a raw material for extrusion)
Autori
Bosiljkov, Tomislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.06
Godina
2005
Stranica
94
Mentor
Ježek, Damir
Ključne riječi
kukuruzna krupica; granulometrijska analiza; kemijska analiza
(maize semolina; sieving analysis; chemical analysis)
Sažetak
U ovom diplomskom radu su provedene kemijska i granulometrijska analiza uzoraka kukuruzne krupice sa ciljem određivanja fizikalno-kemijskih osobina sirovine da bi se utvrdilo da li je analizirana sirovina pogodna za proces ekstruzije i kako bi se naknadno mogle provesti analize ekstrudata i usporediti iste. Kemijska analiza je uključivala određivanje količine proteina, masti, šećera, pepela, Ca, P, WAI, WSI, škroba i vode u uzorcima kukuruzne krupice, a granulometrijska analiza je provedena pomoću uređaja „ Analysette 3“ model Pro. Korištena su sita promjera očica 650, 500, 450, 355, 315, 280, 250 i 200 µ ; m pri amplitudama 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 i 3.0 mm. Rezultati kemijske analize pokazali su da su svi analizirani uzorci kukuruzne krupice pogodni kao sirovina za ekstruziju. Rezultati granulometrijske analize prikazani su kao ovisnost relativne učestalosti o veličini otvora očica sita pri svih pet amplituda sijanja. Pokazano je da veća amplituda u dva od tri analizirana uzorka daje bolje rezultate distribucije veličine čestica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
46/05