Pregled bibliografske jedinice broj: 319649
Odnos razina selena s koncentracijama olova i kadmija u kozjem mesu i mlijeku
Odnos razina selena s koncentracijama olova i kadmija u kozjem mesu i mlijeku, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 319649 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnos razina selena s koncentracijama olova i kadmija u kozjem mesu i mlijeku
(Relationship of selenium levels with lead and cadmium concentrations in goat meat and milk)
Autori
Crevar, Biljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.01
Godina
2008
Stranica
53
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
kozje mlijeko; kozje iznutrice; kozje meso; suplementacija; selen; kadmij; olovo; atomska apsorpcijska spektrometrija
(goat milk; goat offal; goat meat; supplementation; selenium; cadmium; lead; flame ionization atomic absorption spectrometry)
Sažetak
Zadatak ovog rada je bio ispitati korelaciju između esencijalnog elementa selena i neesencijalnih toksičnih metala (kadmij i olovo), povod čemu je činjenica da selen može uvelike smanjiti ili odgoditi njihovo toksično djelovanje. Istraživanje je provedeno na 63 uzorka nesuplementiranog kozjeg tkiva (jetra, bubrezi i meso), te 40 uzoraka mlijeka koza suplementiranih selenom. Plamenom tehnikom atomskog apsorpcijskog spektrofotometra određene su količine ukupnog kadmija, olova i selena u uzorcima. U uzorcima tkiva kozje jetre nije utvrđena statistički značajna povezanost razina selena i ispitivanih teških metala. S druge strane, razine kadmija (r=0, 47 ; p=0, 04) i olova (r=0, 48 ; p=0, 03) u bubrezima su pozitivno korelirane s razinom selena. Također je utvrđen nešto niži medijan kadmija u selenom suplementiranom mlijeku, dok sličan trend nije uočen obzirom na razine olova u mlijeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Vladimir-Knežević, Sanda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(mentor)