Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31920

Točka ledišta kozjeg mlijeka


Antunac, Neven; Lukač-Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Točka ledišta kozjeg mlijeka // Zbornik sažetaka / 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 23-23 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 31920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Točka ledišta kozjeg mlijeka
(Freezing point of goats milk)

Autori
Antunac, Neven ; Lukač-Havranek, Jasmina ; Samaržija, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. - Lovran : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998, 23-23

Skup
33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 11.11.1998. - 13.11.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
točka ledišta; kozje mlijeko; alpina i sanska koza
(freezing point; goat milk; Alpine and Saanen goat)

Sažetak
Točka ledišta mlijeka kao uglavnom konstantna fizikalna vrijednost ne određuje se samo da bi se ustanovilo razvodnjavanje mlijeka, već je važan parametar u procjeni njegove kvalitete. U radu je istražen utjecaj pasmine koza, stadija i redoslijeda laktacije na vrijednost točke ledišta. Istraživanje je izvršeno na uzorcima mlijeka od 33 alpina i 33 sanske koze tijekom 5 uzastopnih laktacija. S obzirom da sve koze na početku laktacija nisu bile jednake dobi, rezultati mjesečnih kontrola mliječnosti korigirani su na 50., 100., 150. i 200. dan laktacije. Tijekom prve tri laktacije, točka ledišta mlijeka bila je prilično ujednačena dok je u 4. i 5. laktaciji ustanovljen signifikantan utjecaj redoslijeda laktacije.Tijekom pojedinih laktacija, između pasmina nisu ustanovljene značajne razlike u vrijednostima točke ledišta mlijeka. Tijekom svih 5 laktacija ustanovljene su signifikantne korelacije (P<0, 01 i P<0, 001) između točke ledišta mlijeka i sadržaja suhe tvari (od 0, 37-0, 57) odnosno sadržaja suhe tvari bez masti (od 0, 36-0, 43).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
178882

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunac, Neven; Lukač-Havranek, Jasmina; Samaržija, Dubravka
Točka ledišta kozjeg mlijeka // Zbornik sažetaka / 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Tratnik, Lj. (ur.).
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 23-23 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Antunac, N., Lukač-Havranek, J. & Samaržija, D. (1998) Točka ledišta kozjeg mlijeka. U: Tratnik, L. (ur.)Zbornik sažetaka / 33. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Antunac, Neven and Luka\v{c}-Havranek, Jasmina and Samar\v{z}ija, Dubravka}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {23-23}, keywords = {to\v{c}ka ledi\v{s}ta, kozje mlijeko, alpina i sanska koza}, title = {To\v{c}ka ledi\v{s}ta kozjeg mlijeka}, keyword = {to\v{c}ka ledi\v{s}ta, kozje mlijeko, alpina i sanska koza}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Antunac, Neven and Luka\v{c}-Havranek, Jasmina and Samar\v{z}ija, Dubravka}, editor = {Tratnik, L.}, year = {1998}, pages = {23-23}, keywords = {freezing point, goat milk, Alpine and Saanen goat}, title = {Freezing point of goats milk}, keyword = {freezing point, goat milk, Alpine and Saanen goat}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font