Pregled bibliografske jedinice broj: 318566
Vrenje, doviranje i odležavanje piva u jednoj posudi uz modificirano hlađenje
Vrenje, doviranje i odležavanje piva u jednoj posudi uz modificirano hlađenje, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318566 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrenje, doviranje i odležavanje piva u jednoj posudi uz modificirano hlađenje
(Modification of combi-tank cooling during fermentation, post-fermentation and maturation of beer)
Autori
Radeljak, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.04
Godina
2006
Stranica
54
Mentor
Marić, Vladimir
Ključne riječi
pivo; coulter counter; cilindrično konusni fermentor; hlađenje; vrenje
(beer; cooling; coulter counter; cylindroconical fermenters; fermentation)
Sažetak
Smanjenje troškova proizvodnje uz zadržavanje kvalitete proizvoda cilj je svakog proizvođača. U ovom je radu istraživana mogućnost smanjenja troškova rashladne energije isključivanjem jedne zone hlađenja na cilindrično konusnom fermentoru. Proces vrenja, doviranja i odležavanja vođen je u cilindrično konusnom fermentoru koji je hlađen samo s dvije zone hlađenja, na najvišoj razini cilindričnog dijela fermentora i na konusnom dijelu. Utjecaj hlađenja s pomoću dvije zone proučavan je u kombinaciji s većom količinom inokuluma. Tijekom procesa praćene su promjene temperature, pH, koncentracija ekstrakta, diacetila i broja kvaščevih stanica. Za određivanje koncentracije kvaščevih stanica korištene su dvije metode brojanja: u Thomaovoj komorici i coulter counter uređaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
Napomena
28/06
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb