Pregled bibliografske jedinice broj: 318476
HACCP sustav u klaonici purana
HACCP sustav u klaonici purana, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 318476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HACCP sustav u klaonici purana
(HACCP concept in turkey slaughtery)
Autori
Simić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.12
Godina
2006
Stranica
90
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
HACCP; sustav; puran; klanje; tehnološki proces; CCP
(HACCP system; turkey; butchering; technological process; CCP)
Sažetak
U ovom radu prikazana je provedba HACCP sustava kod tehnološkog procesa klanja i rasijecanja purana. Ovaj sustav omogućuje širi pristup kontroli identificiranih rizika te kao takav posjeduje mogućnost prepoznavanja područja koja mogu biti rizična. Cilj ovog rada bila je analiza rizika, određivanje Kritičnih kontrolnih točaka (CCP) i Kritičnih točaka (CP), te utvrđivanje kritičnih granica, nadzora i korektivnih mjera. Prilikom klanja i rasijecanja purana nužna je konstantna kontrola svakog koraka tehnološkog procesa jer je meso pogodna podloga za razvoj bakterijske mikroflore. Na samom početku opisani su opći propisi i smjernice HACCP sustava kvalitete. Zatim su sažeto i jasno definirani i opisani svi koraci tehnološkog procesa klanja i rasijecanja purana, za oba tehnološka procesa konstruirani su dijagrami te su opisani finalni proizvodi koji se dobiju ovim tehnološkim procesima klanja i rasijecanja purana. Nakon toga provedena je analiza rizika svih koraka tehnološkog procesa, identificirane su CP i CCP ocjenjivanjem rizika i primjenom dijagrama odluke, pri čemu je korišten kriterij mikrobioloških, kemijskih i fizikalnih rizika. U određenih CP i CCP identificirana je prisutnost mikrobioloških, kemijskih i/ili fizikalnih rizika te na osnovu njih izrađen je HACCP plan za kontrolu i provođenje osiguranja kvalitete finalnih proizvoda dobivenih klanjem i rasijecanjem trupova purana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb