Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 318061

Utjecaj meda i dodatka soka crne rotkve u med na proces korozije kositra


Privora, Franka
Utjecaj meda i dodatka soka crne rotkve u med na proces korozije kositra, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 318061 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj meda i dodatka soka crne rotkve u med na proces korozije kositra
(Influence of honey and addition of black radish juice to honey on tin corrosion)

Autori
Privora, Franka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.06

Godina
2006

Stranica
53

Mentor
Berković, Katarina

Ključne riječi
med bagrema; sok crne rotkve; med kestena; inhibitori korozije; kositar
(acaccia honey; black radish juice; chestnut honey; corrosion inhibitors; tin)

Sažetak
Prevlaka kositra je u limenkama bijelog lima izložena djelovanju tvari prisutnih u hrani, koje mogu djelovati na procese korozije kositra bilo da ih ubrzavaju ili usporavaju. Tvari koje se koriste u zaštiti od korozije su inhibitori.U eksperimentalnom dijelu ovog rada određivan je utjecaj dodatka bagremovog i kestenovog meda u 3%-tnu otopinu NaCl na koroziju kositra.Određivanje je provedeno metodom promjene mase u zadanim vremenskim razmacima (24, 48, 115 sati)izlaganja uzoraka djelovanju otopina pripremljenih dodatkom pojedine vrste meda te meda i soka crne rotkve zadane koncentracije (200, 400, 600, 800 i 1000ppm) u vodenu, odn. 3%-tnu otopinu NaCl.Svim otopinama su prije ispitivanja određene vrijednosti pH i provodljivosti.Na temelju rezultata izračunate su vrijednosti brzina korozije, stupnjevi pokrivenosti površine, inhibicijska djelotvornost bagremovog i kestenovog meda, zatim uz dodatak soka crne rotkve, te konstante adsorpcijske ravnoteže i standardne energije adsorpcije.Rezultati pokazuju da je inhibicijska djelotvornost meda bagrema u odnosu na inhibicijsku meda kestena manja, a dodatak soka crne rotkve pospješuje inhibicijsku djelotvornost obiju vrsta meda.Med kestena je bolji inhibitor jer ima bolju pokrivenost. Dodatak soka crne rotkve povaćava djelotvornost inhibitora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Privora, Franka
Utjecaj meda i dodatka soka crne rotkve u med na proces korozije kositra, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Privora, F. (2006) 'Utjecaj meda i dodatka soka crne rotkve u med na proces korozije kositra', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Privora, Franka}, year = {2006}, pages = {53}, keywords = {med bagrema, sok crne rotkve, med kestena, inhibitori korozije, kositar}, title = {Utjecaj meda i dodatka soka crne rotkve u med na proces korozije kositra}, keyword = {med bagrema, sok crne rotkve, med kestena, inhibitori korozije, kositar}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Privora, Franka}, year = {2006}, pages = {53}, keywords = {acaccia honey, black radish juice, chestnut honey, corrosion inhibitors, tin}, title = {Influence of honey and addition of black radish juice to honey on tin corrosion}, keyword = {acaccia honey, black radish juice, chestnut honey, corrosion inhibitors, tin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font