Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 317844

Led-optotoplinska ćelija i optotermistor kao novi pristupi objektivnome određivanju crvene boje u proizvodima od rajčica


Vrbić, Ivan
Led-optotoplinska ćelija i optotermistor kao novi pristupi objektivnome određivanju crvene boje u proizvodima od rajčica, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 317844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Led-optotoplinska ćelija i optotermistor kao novi pristupi objektivnome određivanju crvene boje u proizvodima od rajčica
(Led-optothermal window and optothermistor as the two new approaches to the objective red color assessment of tomato-based foods)

Autori
Vrbić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.04

Godina
2006

Stranica
52

Mentor
Bičanić, Dane

Ključne riječi
optotoplinska ćelija; optotermistor; proizvodi od rajčica; likopen
(optothermal window; optothermistor; tomato based products; lycopene)

Sažetak
Kako je boja vrlo važna karakteristika prehrambenih proizvoda, potreba za njenom što jednostavnijom i preciznijom kontrolom je očita.Potonje se uobičajeno ostvaruje klasičnim metodama poput kolorimetrije i spektrofotometrije. U ovome radu, predložen je potpuno nov pristup određivanju boje putem mjerenja apsorbancije. Dvije metode predložene u ovome radu su optotoplinska ćelija (OĆ) i optotermistor (OT) ; obje pripadaju u skupinu tzv. fototoplinskih metoda. Osnovna ideja eksperimenta je istraživanje očekivane korelacije između količine specifičnog pigmenta (ovdje likopen) i veličine OĆ i OT signala. Različiti proizvodi bazirani na rajčicama su korišteni kao eksperimentalni uzorci ; svi oni sadrže likopen kao dominantni pigment. Rezultati OĆ i OT mjerenja stavljeni su u odnos sa kolorimetrijskim indeksima L*, a*, b*, C*, te izvedenom veličinom "Tomato paste index" (TPI)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vrbić, Ivan
Led-optotoplinska ćelija i optotermistor kao novi pristupi objektivnome određivanju crvene boje u proizvodima od rajčica, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrbić, I. (2006) 'Led-optotoplinska ćelija i optotermistor kao novi pristupi objektivnome određivanju crvene boje u proizvodima od rajčica', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrbi\'{c}, Ivan}, year = {2006}, pages = {52}, keywords = {optotoplinska \'{c}elija, optotermistor, proizvodi od raj\v{c}ica, likopen}, title = {Led-optotoplinska \'{c}elija i optotermistor kao novi pristupi objektivnome odre\djivanju crvene boje u proizvodima od raj\v{c}ica}, keyword = {optotoplinska \'{c}elija, optotermistor, proizvodi od raj\v{c}ica, likopen}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrbi\'{c}, Ivan}, year = {2006}, pages = {52}, keywords = {optothermal window, optothermistor, tomato based products, lycopene}, title = {Led-optothermal window and optothermistor as the two new approaches to the objective red color assessment of tomato-based foods}, keyword = {optothermal window, optothermistor, tomato based products, lycopene}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font