Pregled bibliografske jedinice broj: 317829
Kemijski sastav mesa mošusnih pataka (Cairina moschata) iz ekstenzivnog uzgoja – preliminarni rezultati
Kemijski sastav mesa mošusnih pataka (Cairina moschata) iz ekstenzivnog uzgoja – preliminarni rezultati // Meso, 9 (2007), 6; 331-335 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 317829 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav mesa mošusnih pataka (Cairina moschata) iz ekstenzivnog uzgoja – preliminarni rezultati
(The chemical composition of the meat of Muscovy ducks (Cairina moschata) from extensive type of rearing - preliminary results)
Autori
Konjević, Dean ; Cvrtila, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Kozačinski, Lidija ; Hadžiosmanović, Mirza
Izvornik
Meso (1332-0025) 9
(2007), 6;
331-335
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
mošusna patka (Cairina moschata); kemijski sastav mesa; dijetalna hrana; ekstenzivni uzgoj
(Muscovy duck (Cairina moschata); chemical composition of the meat; dietary food; extensive type of rearing)
Sažetak
Uzorci mesa bataka i prsa četiri mošusne patke, dvije ženke i dva mužjaka, podrijetlom iz ekstenzivnog uzgoja podvrgnuti su kemijskim analizama. U prosjeku količina masti u pretraženim uzorcima iznosila je 2, 37 %, količina proteina 20, 47 %, a količina vode 72, 93 %. Dobiveni rezultati ukazuju na podjednak kemijski sastav mesa i bataka i prsa, uz naročito nizak udio masti. S obzirom na navedeno, meso mošusnih pataka se može ubrojiti u dijetnu hranu karakteriziranu niskim udjelom masti i relativno visokim udjelom bjelančevina. Unatoč tome i činjenici da je riječ o velikim patkama dobre plodnosti i otpornosti, uzgoj ove vrste u Republici Hrvatskoj se temelji uglavnom na ekstenzivnom držanju pataka za vlastite potrebe.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Mirza Hadžiosmanović
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Dean Konjević
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- CAB Abstracts
- FSTA
- Zoological Records