Pregled bibliografske jedinice broj: 315231
Tehnologija proizvodnje soje
Tehnologija proizvodnje soje. Osijek: Poljoprivredni institut Osijek ; Zvijezda, 2007 (prirucnik)
CROSBI ID: 315231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje soje
(Technology of Soybean Production)
Autori
Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra
Ostali urednici
Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna
Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek ; Zvijezda
Grad
Osijek
Godina
2007
Stranica
90
ISBN
978-953-97114-6-5
Ključne riječi
soja; značaj; faze razvoja; ekološki uvjeti; agrotehnika; gnojidba; korovi; bolesti; štetnici; suzbijanje; naknadna sjetva; postrna sjetva
(soybean; importance; development stage; ecological factors; agrotechnique; fertilization; weeds; diseases; pests; control; second crop)
Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr.), s proizvodnjom na oko 50 000 ha u R. Hrvatskoj i mogućnošću povećanja površina postaje sve važnija poljoprivredna kultura. Poznato je da je soja specifična kultura te kao takva daleko kompleksnija za uzgoj od mnogih drugih ratarskih kultura, prvenstveno zbog svojih visokih proizvodnih zahtijeva. Knjigom "Tehnologija proizvodnje soje" bio je cilj pomoći u rješavanju kompleksne problematike proizvodnje ove visokoznačajne uljarice. Knjiga je napisana upravo s namjerom širenja znanja o soji kao kulturi i njenoj proizvodnji, prije svega širem krugu poljoprivrednih stručnjaka i direktnih proizvođača. U knjizi su kroz 10 poglavlja obuhvaćene glavne osobine i značaj biljke soje te osnovne postavke tehnologije i tehnike proizvodnje, zatim suzbijanje korova, glavne bolesti i štetnici te mogućnosti proizvodnje soje u naknadnoj i postrnoj sjetvi. Na kraju je dat popis korištene literature kao i sažetak na engleskom jeziku. Sva poglavlja su napisana na popularan i pristupačan način. U njima je dat niz korisnih informacija o proizvodnji soji. Očekivanja su da će knjiga postići cilj i biti vrlo korisna svim proizvođačima i u konačnici doprinjeti povećanju profita ove kulture kroz povećanje uroda zrna po jedinici površine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Sudarić, Aleksandra, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek