Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 315217

Fermentirane kobasice proizvedene u domaćinstvu - mikrobiološka kakvoća


Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Filipović, Ivana; Leskovar, Kristina; Vragović, Natalija; Budimir, Darko
Fermentirane kobasice proizvedene u domaćinstvu - mikrobiološka kakvoća // Meso, 9 (2007), 6; 318-324 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 315217 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentirane kobasice proizvedene u domaćinstvu - mikrobiološka kakvoća
(Home-made fermented sausages - microbiological quality)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Filipović, Ivana ; Leskovar, Kristina ; Vragović, Natalija ; Budimir, Darko

Izvornik
Meso (1332-0025) 9 (2007), 6; 318-324

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
domaće fermentirane kobasice; mikrobiološka kakvoća
(home-made fermented sausages; microbiological quality)

Sažetak
U ovom radu istražene su mikrobiološke promjene tijekom 90-dnevnog zrenja tradicionalnih fermentiranih kobasica proizvedenih u domaćinstvu. U sirovini i kobasicama određivan je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka, kvasaca, sulfitreducirajućih klostridija, enterobakterija, S. aureus, Pseudomonas spp., te prisutnost Salmonella spp. i Listeria monocytogenes primjenom standardnih mikrobioloških metoda. U mesu, masnom tkivu te pripremljenom nadjevu zabilježeno je značajno mikrobiološko onečišćenje – enterobakterijama (3, 47- 3, 54 log10 CFU/g), enterokokima (2, 00-4, 43 log10 CFU/g), klostridijama (1-2 log10 CFU/g) i S. aureus (2, 6- 3, 47 log10 CFU/g). U nadjevu kobasica tijekom zrenja broj se bakterija mliječne kiseline s početnih 4, 5 log10 CFU/g višestruko povećao do 21. dana i ostao ustaljen (8 log10 CFU/g) do kraja proizvodnog procesa (90. dan). Promjene ukupnog broja bakterija pratile su trend promjena bakterija mliječne kiseline. Populacija enterokoka se nakon 21. dana zrenja smanjivala progresivno i u gotovom proizvodu bila za 1, 7 log manja u odnosu na početni broj. Populacija kvasaca (> 5 log10 CFU/g) i koagulaza negativnih koka (3, 5 log10 CFU/g) nije se značajno mijenjala tijekom zrenja. Enterobakterije su utvrđene u nadjevu do 60. dana, S. aureus do 33. dana, a sulfitreducirajuće klostridije do 8. dana zrenja. U odnosu na istraživanja industrijskih brzofermentiranih kobasica, tradicionalno proizvedene kobasice u domaćinstvu pokazuju lošiju higijensku kakvoću sirovine i pripremljenog nadjeva, te polaganiji proces acidifikacije s posljedičnim sporijim potiskivanjem nepoželjne mikroflore. Mikrobiološki nalaz kobasica na kraju proizvodnog procesa zadovoljavao je odredbe Pravilnika o mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94 ; 20/01 ; 40/01 ; 125/03 ; 32/04).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Filipović, Ivana; Leskovar, Kristina; Vragović, Natalija; Budimir, Darko
Fermentirane kobasice proizvedene u domaćinstvu - mikrobiološka kakvoća // Meso, 9 (2007), 6; 318-324 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Filipović, I., Leskovar, K., Vragović, N. & Budimir, D. (2007) Fermentirane kobasice proizvedene u domaćinstvu - mikrobiološka kakvoća. Meso, 9 (6), 318-324.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana and Leskovar, Kristina and Vragovi\'{c}, Natalija and Budimir, Darko}, year = {2007}, pages = {318-324}, keywords = {doma\'{c}e fermentirane kobasice, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Fermentirane kobasice proizvedene u doma\'{c}instvu - mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a}, keyword = {doma\'{c}e fermentirane kobasice, mikrobiolo\v{s}ka kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana and Leskovar, Kristina and Vragovi\'{c}, Natalija and Budimir, Darko}, year = {2007}, pages = {318-324}, keywords = {home-made fermented sausages, microbiological quality}, journal = {Meso}, volume = {9}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Home-made fermented sausages - microbiological quality}, keyword = {home-made fermented sausages, microbiological quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts
  • Zoological Records





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font