Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 31503

Prehrambena svojstva mediteranskih sireva


Lukač-Havranek, Jasmina; Hadžiosmanović, Mirza; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mediteranska prehrana i zdravlje / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb, 1998. str. 52-62 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


CROSBI ID: 31503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
(Nutrition value of Mediteranie Cheese)

Autori
Lukač-Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Mediteranska prehrana i zdravlje / Katica, Dijana - Zagreb, 1998, 52-62

Skup
Mediteranska prehrana i zdravlje

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.06.1998. - 22.06.1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Tvri sirevi; slobodne amino kiseline; slobodne masne kiseline
(hard cheese; free fatty acids; free amino acids)

Sažetak
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
178882

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lukač-Havranek, Jasmina; Hadžiosmanović, Mirza; Samaržija, Dubravka; Antunac, Neven
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mediteranska prehrana i zdravlje / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb, 1998. str. 52-62 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
Lukač-Havranek, J., Hadžiosmanović, M., Samaržija, D. & Antunac, N. (1998) Prehrambena svojstva mediteranskih sireva. U: Katica, D. (ur.)Mediteranska prehrana i zdravlje.
@article{article, author = {Luka\v{c}-Havranek, Jasmina and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven}, editor = {Katica, D.}, year = {1998}, pages = {52-62}, keywords = {Tvri sirevi, slobodne amino kiseline, slobodne masne kiseline}, title = {Prehrambena svojstva mediteranskih sireva}, keyword = {Tvri sirevi, slobodne amino kiseline, slobodne masne kiseline}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Luka\v{c}-Havranek, Jasmina and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Samar\v{z}ija, Dubravka and Antunac, Neven}, editor = {Katica, D.}, year = {1998}, pages = {52-62}, keywords = {hard cheese, free fatty acids, free amino acids}, title = {Nutrition value of Mediteranie Cheese}, keyword = {hard cheese, free fatty acids, free amino acids}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font