Pregled bibliografske jedinice broj: 31503
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva // Mediteranska prehrana i zdravlje / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb, 1998. str. 52-62 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)
CROSBI ID: 31503 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambena svojstva mediteranskih sireva
(Nutrition value of Mediteranie Cheese)
Autori
Lukač-Havranek, Jasmina ; Hadžiosmanović, Mirza ; Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni
Izvornik
Mediteranska prehrana i zdravlje
/ Katica, Dijana - Zagreb, 1998, 52-62
Skup
Mediteranska prehrana i zdravlje
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.06.1998. - 22.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Tvri sirevi; slobodne amino kiseline; slobodne masne kiseline
(hard cheese; free fatty acids; free amino acids)
Sažetak
Sirevima mediteranskih zemalja pripada posebno mjesto u prehrani. Procesima glikolize, proteolize i lipolize determiniraju se organoleptičke osobine i nutritivna vrijednost sira. Općenito, tvrdi i polutvrdi sirevi, koji dugo zriju imaju veću probavljivost, višu koncentraciju slobodnih aminokiselina i višu koncentraciju slobodnih masnih kiselina kratkih i srednjih lanaca. Visoka koncentracija Ca u siru značajno utječe na formiranje i zaštitu kostiju i zubi, prevenciju osteoporoze i hipertenziju. Francuska, Italija i Španjolska, mediteranske su zemlje, koje su obilježile svjetsko sirarstvo. Proizvodnju i tehnologiju sira od njih preuzela je većina svjetskih zemalja. Mediteranski sirevi Hrvatske su uglavnom tvrdi, punomasni ovčji sirevi. Premda odlične kakvoće, jedino se Paškom siru može dodati epitet svjetski poznatog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski