Pregled bibliografske jedinice broj: 314506
Utjecaj sinergističkih smjesa antimikrobnih tvari na nakupljanje deoksinivalenola u žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom
Utjecaj sinergističkih smjesa antimikrobnih tvari na nakupljanje deoksinivalenola u žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 314506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sinergističkih smjesa antimikrobnih tvari na nakupljanje deoksinivalenola u žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom
(Effect of synergistic combinations of antimicrobial agents on deoxynivalenol accumulation in grains infected by Fusarium graminearum)
Autori
Guksić, Gorana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
11.12
Godina
2007
Stranica
39
Mentor
Klapec, Tomislav
Ključne riječi
žitarice; deoksinivalenol; HPLC; antimikrobne tvari; sprečavanje rasta plijesni; kontrola nakupljanja mikotoksina; antioksidansi
(grains; deoxynivalenol; HPLC; antimicrobial agents; fungal growth reduction; control of mycotoxin accumulation; antioxidants)
Sažetak
Zadatak ovog rada je bio ispitati utjecaj sinergističkih kombinacija antimikrobnih tvari na nakupljanje deoksinivalenola u žitaricama inficiranim Fusarium graminearumom. Istraživanje je provedeno na krmnoj smjesi za prehranu pilića (tzv. PPT), koje se većinom sastoji od kukuruza, uz kombinacije antimikrobnih tvari, uključujući butilirani hidroksianisol, timol, propil paraben te oktanske i dekadske masne kiseline, pri aktivitetima vode 0, 95 i 0, 98. Koncentracija deoksinivalenola je nakon uzgoja, ekstrakcije i pročišćavanja određena HPLCom. Iz rezultata se može vidjeti da su antimikrobne tvari imale utjecaj na rast i razvoj plijesni, pogotovo pri nižem aktivitetu vode, te su uz određene koncentracije čak i spriječile porast plijesni. Međutim, antimikrobne tvari nisu imale utjecaj na sprečavanje sinteze deoksinivalenola ni pri jednom aktivitetu vode, te su pri aw 0, 98 čak potaknule povećanje koncentracije tog mikotoksina. Ovi rezultati ukazuju na potrebu daljnjih ispitivanja utjecaja antimikrobnih tvari jer bi se njihovom uporabom na poljima ili u skladištima mogao smanjiti postotak inficiranih zrna, a time i sinteza mikotoksina te njihovo nakupljanje u zrnima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0334 - Sinergističke smjese u antifungalnoj i antimikotoksigenoj zaštiti hrane (Klapec, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tomislav Klapec
(mentor)