Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 314459

Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta


Rittig-Beljak, Nives
Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta // Kulturni bestijarij / Suzana Marjanić ; Antonija Zaradija Kiš (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2007. str. 333-351


CROSBI ID: 314459 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta
(A dormouse - from catching it towards creating a regional specialty)

Autori
Rittig-Beljak, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Kulturni bestijarij

Urednik/ci
Suzana Marjanić ; Antonija Zaradija Kiš

Izdavač
Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2007

Raspon stranica
333-351

ISBN
978-953-6020-36-2

Ključne riječi
puh ; regionalni specijalitet
(dormouse ; regional specialty)

Sažetak
Etnolozi i istraživači europske prehrane najčešće izvode porijeklo jela iz antičko-rimskog nasljeđa. Puh je istarski specijalitet. Položaj Istre upućuje na dosljedan povijesni kontinuitet. Konzumirali su ga u rimsko vrijeme, postoji i patricijski recept u Apicijevoj kuharici iz 1. stoljeća, no nemamo dokaza kontinuitetu lova ili konzumacije puha po dolasku Slavena u Istru. U prilog činjenici da je puh prirodna hrana poput mnogih sitnih sisavaca govori i to da je omiljen upravo najjednostavnije pripremljen - na ražnju. Starije generacije istarskih seljaka spašavao je od gladi. Nestankom bogatih šuma broj lovaca se smanjuje, prehrana postaje raznolikija a konzumacija puha dobiva regionalni, elitistički karatker. U suvremenom turističkom kontekstu, puh je sve sličniji rafiniranom rimskom predjelu. O mjestu puha u suvremenoj svakodnevnici autorica doznaje analizirajući stav lovaca iz Kastva, kraj Rijeke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nives Beljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rittig-Beljak, Nives
Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta // Kulturni bestijarij / Suzana Marjanić ; Antonija Zaradija Kiš (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada, 2007. str. 333-351
Rittig-Beljak, N. (2007) Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta. U: Suzana Marjanić & Antonija Zaradija Kiš (ur.) Kulturni bestijarij. Zagreb, Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveučilišna naklada, str. 333-351.
@inbook{inbook, author = {Rittig-Beljak, Nives}, year = {2007}, pages = {333-351}, keywords = {puh, regionalni specijalitet}, isbn = {978-953-6020-36-2}, title = {Puh - nekad i danas od ulova do regionalnog specijaliteta}, keyword = {puh, regionalni specijalitet}, publisher = {Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Rittig-Beljak, Nives}, year = {2007}, pages = {333-351}, keywords = {dormouse, regional specialty}, isbn = {978-953-6020-36-2}, title = {A dormouse - from catching it towards creating a regional specialty}, keyword = {dormouse, regional specialty}, publisher = {Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF) ; Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font