Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 314451

Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga


Rittig-Beljak, Nives
Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga // Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine
Šibenik, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 314451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga
(The edible "podolac". Exotic taste between commercial and ideological reasons)

Autori
Rittig-Beljak, Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 13.11.2007. - 16.11.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
podolac ; gastronomija ; turizam
(bovine ; gastronomy ; tourism)

Sažetak
Podolac je tradicionalno radno blago, u naše vrijeme neekonomično za mesni i mliječni uzgoj. Postoje dvije autohtone hrvatske pasmine: zelave, dijalektalni naziv goveda u Slavoniji i boškarin u Istri. Danas je on sveden na relikt, posebice u Slavoniji. Radno blago postaje suvišno, pa za očuvanje autohtonosti pasmine treba iznaći novu motivaciju. Rijetki uzgajivači podolskog goveda in situ u Slavoniji kao i boškarina u Istri tuže se na niske državne financijske poticaje i nedorečen sustav gospodarskog korištenja mesa. Ljepota i gastronomska ponuda - to su prema mišljenju autora pravci održanja ugroženih vrsti. Suvremenom konzumentu može se ponuditi gulaš ili jelo prema recepturi za divljač. Autori nižu primjere priređivanja mesa iz vremena Nikole Zrinskog. Možda će žudnja za autohtonim doživljajem podolca biti zadovoljena pogledom na ispašu goveda u nekom prostranom parku prirode pod nadzorom (također autohtonog) psa čuvara - hrvatskog ovčara. Turizam doživljaja - Adventure turizam postaje u Hrvatskoj sve poželjniji. Upravo on produžuje turističku sezonu mediteranskim zemljama. Uz malo mašte i nekoliko dobrih ideja otvoriti će se novo poglavlje podolcu strpljivom i mirnom volu veličanstvenih rogova, nekadašnjem tegljaču zaprežnih kola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nives Beljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rittig-Beljak, Nives
Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga // Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine
Šibenik, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Rittig-Beljak, N. (2007) Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga. U: Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine.
@article{article, author = {Rittig-Beljak, Nives}, year = {2007}, keywords = {podolac, gastronomija, turizam}, title = {Jestivi podolac. Egzoti\v{c}an ukus izme\dju komercijalnih i ideolo\v{s}kih razloga}, keyword = {podolac, gastronomija, turizam}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Rittig-Beljak, Nives}, year = {2007}, keywords = {bovine, gastronomy, tourism}, title = {The edible "podolac". Exotic taste between commercial and ideological reasons}, keyword = {bovine, gastronomy, tourism}, publisherplace = {\v{S}ibenik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font