Pregled bibliografske jedinice broj: 314451
Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga
Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih i ideoloških razloga // Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine
Šibenik, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 314451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestivi podolac. Egzotičan ukus između komercijalnih
i ideoloških razloga
(The edible "podolac". Exotic taste between
commercial and ideological reasons)
Autori
Rittig-Beljak, Nives
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Konferencija o izvornim pasminama i sortama kao dijelu prirodne i kulturne baštine
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 13.11.2007. - 16.11.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
podolac ; gastronomija ; turizam
(bovine ; gastronomy ; tourism)
Sažetak
Podolac je tradicionalno radno blago, u naše vrijeme neekonomično za mesni i mliječni uzgoj. Postoje dvije autohtone hrvatske pasmine: zelave, dijalektalni naziv goveda u Slavoniji i boškarin u Istri. Danas je on sveden na relikt, posebice u Slavoniji. Radno blago postaje suvišno, pa za očuvanje autohtonosti pasmine treba iznaći novu motivaciju. Rijetki uzgajivači podolskog goveda in situ u Slavoniji kao i boškarina u Istri tuže se na niske državne financijske poticaje i nedorečen sustav gospodarskog korištenja mesa. Ljepota i gastronomska ponuda - to su prema mišljenju autora pravci održanja ugroženih vrsti. Suvremenom konzumentu može se ponuditi gulaš ili jelo prema recepturi za divljač. Autori nižu primjere priređivanja mesa iz vremena Nikole Zrinskog. Možda će žudnja za autohtonim doživljajem podolca biti zadovoljena pogledom na ispašu goveda u nekom prostranom parku prirode pod nadzorom (također autohtonog) psa čuvara - hrvatskog ovčara. Turizam doživljaja - Adventure turizam postaje u Hrvatskoj sve poželjniji. Upravo on produžuje turističku sezonu mediteranskim zemljama. Uz malo mašte i nekoliko dobrih ideja otvoriti će se novo poglavlje podolcu strpljivom i mirnom volu veličanstvenih rogova, nekadašnjem tegljaču zaprežnih kola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Znanost o umjetnosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Nives Beljak
(autor)