Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 312663

Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka


Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Čmelik, Zlatko; Crnčić, Ivana; Šindrak, Zoran; Družić, Jasmina
Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka // Pomologia Croatica, 13 (2007), 1; 41-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 312663 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka
(Quality of natural vinegar from various apple cultivars)

Autori
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Čmelik, Zlatko ; Crnčić, Ivana ; Šindrak, Zoran ; Družić, Jasmina

Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 13 (2007), 1; 41-48

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jabuka; jabučno vino; jabučni ocat; octena fermentacija
(apple; cider; apple vinegar; fermentation)

Sažetak
Jabučni ocat je prehrambeni proizvod vrlo velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Najbolja sirovina za njegovu proizvodnju je zdrav i sočan plod sorata jabuke sa većim sadržajem šećera. Proizvodnja jabučnog octa sve je češća na poljoprivrednim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj. U posljednje vrijeme proizvodnja jabuka se povećava, a time i ukupna količina prerađevina. Cilj ovog istraživanja je određivanje kakvoće prirodnog octa od jabuka sorti Idared, Gloster, Golden Delicious i Jonagold. Istraživanja su provedena u razdoblju od veljače do rujna 2005. godine. Tijekom istraživanja praćena je octena fermentacija jabučnih vina uz određivanje ukupne kiselosti i vrijednosti pH. U octu s većim udjelom sorata Golden Delicious, Gloster i Jonagold utvrđene su veće količine octene kiseline. Sorta Idared pogodna je za proizvdnju octa samo uz dodatak ostalih sorata, jer sama ne postiže trgovačku jačinu octa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Čmelik, Zlatko; Crnčić, Ivana; Šindrak, Zoran; Družić, Jasmina
Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka // Pomologia Croatica, 13 (2007), 1; 41-48 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Voća, S., Dobričević, N., Čmelik, Z., Crnčić, I., Šindrak, Z. & Družić, J. (2007) Kakvoća prirodnog octa od različitih sorti jabuka. Pomologia Croatica, 13 (1), 41-48.
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and \v{C}melik, Zlatko and Crn\v{c}i\'{c}, Ivana and \v{S}indrak, Zoran and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina}, year = {2007}, pages = {41-48}, keywords = {jabuka, jabu\v{c}no vino, jabu\v{c}ni ocat, octena fermentacija}, journal = {Pomologia Croatica}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1330-6626}, title = {Kakvo\'{c}a prirodnog octa od razli\v{c}itih sorti jabuka}, keyword = {jabuka, jabu\v{c}no vino, jabu\v{c}ni ocat, octena fermentacija} }
@article{article, author = {Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and \v{C}melik, Zlatko and Crn\v{c}i\'{c}, Ivana and \v{S}indrak, Zoran and Dru\v{z}i\'{c}, Jasmina}, year = {2007}, pages = {41-48}, keywords = {apple, cider, apple vinegar, fermentation}, journal = {Pomologia Croatica}, volume = {13}, number = {1}, issn = {1330-6626}, title = {Quality of natural vinegar from various apple cultivars}, keyword = {apple, cider, apple vinegar, fermentation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • AGRINDEX Humanities Index
  • Biosis previews
  • Agricola
  • Food. sci. & Techn. abstracts
  • Agris





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font