Pregled bibliografske jedinice broj: 311042
Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj
Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj // Mljekarstvo, 57 (2007), 3; 195-208 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 311042 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj paragenetskih čimbenika na proizvodnju i kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca u Hrvatskoj
(The influence of some non-genetic factors on the production and quality of East Friesian sheep milk in Croatia)
Autori
Antunac, Neven ; Mioč, Boro ; Mikulec, Nataša ; Kalit, Samir ; Pecina, Marija ; Havranek, Jasmina ; Pavić, Vesna
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007), 3;
195-208
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
ovčje mlijeko; laktacija; mliječna mast; protein; somatske stanice; mikroorganizmi
(sheep milk; lactation; milk fat; protein; somatic cell count; microorganisms)
Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi utjecaj stada (A i B), stadija laktacije (0 - 60. dan ; 61. - 150. dan i 151. do zasušenja) i redoslijeda laktacije (I., II., III., IV. i ostale) na dnevnu količinu, kemijski sastav, fizikalne osobine i higijensku kvalitetu mlijeka istočnofrizijskih ovaca. Istraživanja su provedena tijekom 2004. i 2005. godine na uzorku od 100 ovaca. Uzorci mlijeka jutarnje I večernje mužnje uzimani su svakih 30 dana tijekom laktacije nakon odbića janjadi. Fizikalno-kemijski sastav i higijenska kvaliteta mlijeka određeni su referentnim i standardnim metodama. Dobiveni podatci statistički su obrađeni u PROC ANOVA, SAS programu. Istočnofrizijske ovce su za prosječnog trajanja laktacije od 217 dana proizvele prosječno 1 040 mL mlijeka / dan. Utvrđen je značajan (P < 0, 01) utjecaj stada na dnevnu količinu mlijeka, količinu proteina, suhe tvari bez masti, točku ledišta i pH vrijednost mlijeka. Stadij laktacije imao je značajan (P < 0, 001) utjecaj na sve istraživane parametre osim na log broj somatskih stanica. Najveće količine mliječne masti (6, 53 %), proteina (5, 44 %), suhe tvari (17, 45 %) i suhe tvari bez masti (10, 98 %) utvrđene su krajem stadija laktacije, dok je količina laktoze (4, 61 %) bila najmanja. Također su utvrđeni značajni (P < 0, 05) koeficijenti korelacija između dnevne količine mlijeka i: količine suhe tvari (-0, 46), mliječne masti (-0, 51), proteina (-0, 39), laktoze (0, 51), suhe tvari bez masti (-0, 28) i pH vrijednosti (0, 14). Iz rezultata istraživanja može se zaključiti da su stado, stadij i redoslijed laktacije značajno utjecali na većinu istraživanih parametara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nataša Mikulec
(autor)
Marija Pecina
(autor)
Samir Kalit
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Boro Mioč
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts