Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 310261

Primjena zaštitnih starter kultura i bakteriocina u proizvodnji fermentiranih kobasica


Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Filipović, Ivana
Primjena zaštitnih starter kultura i bakteriocina u proizvodnji fermentiranih kobasica // Veterinarska znanost i struka - Zbornik sažetaka / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 310261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena zaštitnih starter kultura i bakteriocina u proizvodnji fermentiranih kobasica
(Implementation of protective starter cultures and bacteriocins in the production of fermented sausages)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Hadžiosmanović, Mirza ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Filipović, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Veterinarska znanost i struka - Zbornik sažetaka / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007

ISBN
648246

Skup
Veterinarska znanost i struka

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
zaštitne starter kulture; bakteriocini; fermentirane kobasice
(protective starter cultures; bacteriocins; fermented sausages)

Sažetak
Biokonzerviranje podrazumijeva metodu produženja održivosti i povećanja sigurnosti hrane uporabom mikroorganizama i/ili njihovih produkata. U okviru zaštitnog koncepta primjenjuju se zaštitne kulture bakterija mliječne kiseline tj. antagonističke kulture koje inhibiraju patogene mikroorganizme i/ili produžuju održivost hrane uz istovremeno očuvanje senzornih svojstva proizvoda. U radu je istražen utjecaj bakteriocinogene kulture Lactobacillus sakei i bakteriocina mesenterocina Y na mikrobiološke, fizikalno-kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih fermentiranih kobasica. Tijekom pojedinih faza zrenja određivan je ukupni broj bakterija, bakterija mliječne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka, enterobakterija, kvasaca i plijesni, Pseudomonas spp, Salmonella spp, Listeria monocytogenes, potom pH, količina vode, soli, nitrita, amonijaka, slobodnih masnih kiselina, mliječne i octene kiseline te indeks proteolize. Na kraju proizvodnje kobasice su senzorski ocijenjene. Istražen je utjecaj zaštitne kulture i bakteriocina na održivost narezanih vakuumiranih proizvoda tijekom pohrane na 4 &#730; C kroz 90 dana. Nakon svih obavljenih pretraga i analiza rezultata postavljen je Standardni Operativni Postupak za primjenu kulture Lb. sakei i mesenterocina Y u proizvodnji fermentiranih kobasica. Primjenom zaštitne kulture Lb. sakei i/ili bakteriocina mesenterocina Y broj koagulaza negativnih koka bio je na kraju zrenja 1, 5-2 log manji, kvasaca 1, 2-1, 4 log manji, a enterokoka 1, 7-2, 7 log manji nego u kontrolnim kobasicama (P<0, 05). Broj bakterija mliječne kiseline uz dodatak Lb. sakei bio je značajno (P<0, 05) veći do 7. dana fermentacije, što je bilo popraćeno i nižim pH i većom količinom mliječne kiseline (P<0, 05). U gotovom proizvodu količina octene kiseline bila je značajno manja. Intenzivnije proteolitičke promjene i značajniji porast količine amonijaka utvrđeni su u početku zrenja, a u kontrolnim kobasicama u drugoj fazi zrenja. Količina slobodnih masnih kiselina bila je značajno (P<0, 05) manja u svim fazama zrenja u odnosu na kontrolne uzorke. Mesenterocin Y nije nepovoljno utjecao na senzorna svojstva, dok je primjenom kulture Lb. sakei utvrđeno poboljšanje senzornih svojstava kobasica. Tijekom pohrane vakuumiranih kobasica zabilježeno je polaganije povećanje broja aerobnih mezofilnih bakterija i pH te polaganije smanjenje broja bakterija mliječne kiseline što su pokazatelji veće stabilnosti proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Hadžiosmanović, Mirza; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Filipović, Ivana
Primjena zaštitnih starter kultura i bakteriocina u proizvodnji fermentiranih kobasica // Veterinarska znanost i struka - Zbornik sažetaka / Cvrtila, Željka ; Konjević, Dean (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Zdolec, N., Hadžiosmanović, M., Kozačinski, L., Cvrtila, Ž. & Filipović, I. (2007) Primjena zaštitnih starter kultura i bakteriocina u proizvodnji fermentiranih kobasica. U: Cvrtila, Ž. & Konjević, D. (ur.)Veterinarska znanost i struka - Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {59}, keywords = {za\v{s}titne starter kulture, bakteriocini, fermentirane kobasice}, isbn = {648246}, title = {Primjena za\v{s}titnih starter kultura i bakteriocina u proizvodnji fermentiranih kobasica}, keyword = {za\v{s}titne starter kulture, bakteriocini, fermentirane kobasice}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Had\v{z}iosmanovi\'{c}, Mirza and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Filipovi\'{c}, Ivana}, year = {2007}, pages = {59}, keywords = {protective starter cultures, bacteriocins, fermented sausages}, isbn = {648246}, title = {Implementation of protective starter cultures and bacteriocins in the production of fermented sausages}, keyword = {protective starter cultures, bacteriocins, fermented sausages}, publisher = {Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font