Pregled bibliografske jedinice broj: 309613
Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine pasterizirane gama zračenjem
Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine pasterizirane gama zračenjem // Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka" ; Zbornik sažetaka / Cvrtila, Željka ; Konjević Dean (ur.).
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007. str. 66-67 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 309613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena metode elektronske spinske rezonancije u identifikaciji piletine pasterizirane gama zračenjem
(Detection and identification of chicken pasterized with gamma irradiation by ESR spectroscopy)
Autori
Maltar-Strmečki, Nadica ; Bijelić, Zoran ; Rakvin, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka" ; Zbornik sažetaka
/ Cvrtila, Željka ; Konjević Dean - Zagreb : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2007, 66-67
Skup
Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26.10.2007
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ESR; sterilizacija; piletina; ionizacijsko zračenje
(ESR; pasterization; chicken; ionising radiation)
Sažetak
Elektronska spinska rezonancija (ESR) je spektroskopska metoda kojom se istražuju struktura i funkcija sistema, a zasniva se na međudjelovanju vanjskih magnetskih polja i magnetskih osobina elektrona. Stoga se ESR koristi i u svrhu praćenja hrane pasterizirane ionizacijskim zračenjem. U Europskoj uniji prihvaćeni su standardi i norme (EN 1786, EN 1787 i EN 13708) koji propisuju primjenu EPR metode u kontroli i detekciji hrane pasterizirane ionizacijskim zračenjem. EPR omogućuje detektiranje radikala stvorenih ionizacijskim zračenjem, a mogu se detektirati u čvrstim ili suhim dijelovima namirnica kao što su kosti (radikali hidroksiapatita), sjeme, koštice, ljuske i kora (radikali celuloze) ili u sušenom voću (radikali šećera) kao i u nekim začinima i čajevima koji sadržavaju celulozu. Metoda je jednostavna, specifična i brza, no zahtjeva skupu opremu. Mjerenja nisu destruktivna i mogu se jednostavno ponavljati. Primjena ionizacijskog zračenja na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz uporabu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu i važnost točnog određivanja optimalne doze zračenja, te mogućnost kontroliranja namirnica konzerviranih ionizacijskim zračenjem na tržištu. Ionizacijsko zračenje najčešće se koristi za uništavanje mikroorganizama, a kod piletine, puretine i drugih vrsta svježe i smrznute peradi, primjenjuje se za uništavanje salamonele, jer je taj mikroorganizam osjetljiv na niže doze ionizacijskog zračenja od 1-7 kGy. U ovom radu prikazana je primjena ESR spektroskopije u identifikaciji doze zračenje kod svježe piletine konzervirane ionizacijskim zračenjem. Doza zračenja određuje se detekcijom broja radikala koji se stvaraju uslijed ionizacijskog zračenja u tvrdoj kristaliničnoj matrici kosti pilića. U radu je za nekoliko različitih doza zračenja prikazane brzine procesa raspadanja svježih pilećih polovica ozračenih ionizacijskim zračenjem te opisane uočene organoleptičke promjene. Naglašena je važnost primjene ESR spektroskopija u provjeri ispravnosti doze u svrhu provjere ispravnosti deklaracija na tržištu hrane, s osvrtom na mogućnost primjene u sklopu propisanih postupaka veterinarske inspekcije u okvirima veterinarsko-sanitarnog pregleda. Izmjerene doze zračenja bi omogućile provjeru je li doza zračenja u skladu s propisima koji vrijede u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Fizika, Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
098-0982915-2939 - Molekulska struktura i dinamika sustava s paramagnetskim česticama (Ilakovac-Kveder, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb